УРУЧЕНИ СЕРТИФИКАТИ ПОЛАЗНИЦИМА ПРОЈЕКТА „РОМИНК“

Након успешне вишемесечне обуке у оквиру пројекта инклузије младих Рома на тржиште рада и у заједницу „Роминк“, дванаест полазника је добило сертификате за завршену обуку из области дигиталних медија. Пројекат укупне вредности 62.850 евра је финансирала Европска унија у оквиру својих програма подршке „ЕУ за тебе“, а подржала га је и локална самоуправа која је издвојила 6.461 евро. Реализован је у партнерству са Савезом ромских организација „Смедеревски форум“ и организацијом „Проток21“.

-Општи циљ пројекта „Роминк“ био је унапређење социјалног и економског статуса младих Рома у граду Смедереву, као и јачање капацитета за самозапошљавање  и унапређење инклузије ромске омладине у нашем граду. У оквиру пројекта је урађен сет обука, прво обуке из области дигиталних медија, затим основна предузетничка обука, као и обука за оснаживање и укључивање у тржиште рада и покретање властитог посла, и овај део био је веома значајан јер се радило на изградњи самопоуздања код младих, које је веома битно – истакла је Ђулијета Сулић, оперативни координатор пројекта.

Такође, у оквиру пројекта је извршена адаптација и опремање простора који је за ову намену уступила локална самоуправа и који ће убудуће, и након завршетка пројекта, бити коришћен као едукативни центар младих и за реализацију неких нових пројектних идеја.

-Захвалио бих се пројектном тим, јер ја без њих и тимског рада не бих могао да стигнем до овог данашњег резултата, а то је да наши полазници добију сертификате и сада можемо да кажемо да су деца ромске популације схватила да у систему образовања за њих има места и у сфери информатике. Захвалио бих се координаторки за ромска питања Ђулијети Сулић, која је много напора уложила и поред свих својих обавеза преузела на себе и ову, како би пројектни тим и пројекат што успешније организован. У наредном периоду ћемо, у оквиру цивилног сектора, у оквиру „Смедеревског форума“ који ће наследити активности овог пројекта да обављамо медијску услугу ширем грађанству и на овакав начин ћемо широј друштвеној заједници пружити да има добру информацију, а да Роми истовремено знају да имају где да чују и виде информације које се тичу запошљавања и свакодневног живота и то ће нама као ромској заједници много значити – рекао је Дејан Стојковић, менаџер пројекта.

Осим теоретског знања, полазници су били у прилици да све научено и практично примене. Из пројекта је проистекао портал romink.rs, на којем се могу пронаћи информације и прилози о дешавањима у нашем граду које прикупљају, обрађују и објављују чланови редакције, и који је доступан свима. Портал ће, како је најављено, наставити да функционише, а за његов рад биће задужено троје најбољих полазника, који ће бити запослени.

Сертификате о завршеној обуци уручила је заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић, која је свим полазницима честитала у име локалне самоуправе, истакавше и убудуће да ће град Смедерево кроз различите активности пружати подршку укључивању ромске популације и ширу друштвену заједницу.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.