CZK: IZLOŽBA SLIKA I CRTEŽA BOJANE TORLAK

Izložba slika i crteža Bojane Torlak „Ovo nije ono što sam htela“ biće otvorena u galeriji Centra za kulturu Smederevo u petak, 26. februara, a program otvaranja počeće u 18.30, najavljuju iz ove ustanove.

-U recenziji koju potpisuje Aleksandar Lazar piše: „Bojanin rad se često fokusira na telo ili delove tela, tako da figura, bilo ljudska ili životinjska,postaje nosilac teme. Istovetno, zamišljene slike kao i tekst pojavljuju se u vizuelnom izrazu na taj način da tekst evoluira u crtež, crtež u sliku i tako u kružnom i obnavljajućem ciklusu čine vizuelnu celinu. Ona gledaocu predstavlja anonimnog, ali u isto vreme protagonistu koji nosi univerzalno, arhetipsko, simbolično. Takav vizuelni sadržaj nastaje metodom strujanja svesti  gde umetnica uključuje ne samo svesna i logička iskustva, već i njen unutarnji život koji se odvija na intuitivnom, afektivnom i nesvesnom nivou. U tom polju gde se misli, utisci i emocije sklapaju u jednu enigmatičnu eneregetsku celinu, Bojana ih materijalizuje u vizuelne elemente i komentare koje su neodvojivi od njenog unutarnjeg sveta i autobiografskih tema. Umetnica svoje beleženje unutrarnjih sadržaja i napora pretvara u glasni povik i rukopis uličnih grafita, tagova, dnevničkih zapisa, arhetipskih simbola, dijagrama i dečijih crteža“ – navode u najavi izložbe organizatori.

Slike i ctreži Bojane Torlak biće izložene u galeriji smederevskog Centra za kulturu do 15. marta.

Bojana Torlak završila je osnovne i master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer Slikarstvo.

Njeno stvaralaštvo bilo je predstavljeno na sledećim izložbama:

Grupna izložba radova “Artist in resindence”, Kulturni centar Grad, Beograd, 2020; Grupna izložba radova “The butterfly effect”, Leskovački kulturni centar, 2020; Samostalna izložba “Definisane emocije”, Kulturni centar Novog Sada, 2020;Grupna izložba radova “Grafika 2020.”, Centar za kulturu Smederevo, 2020; Grupna izložba radova “ Treći Likovni susreti u Kući kralja Petra Prvog”, 2019; Izložba “Umetnost ne trpi okvire”, Galerija Niškog kulturnog centra, 2019;Deveta izložba “Umetnost u minijaturi”, MajdanArt, Majdanpek, 2018; Izložba slika u okviru umetničkog festivala “Devet” Beograd, 2017; Grupna izložba radova “Kako grad pamti” Galerija FLU, Beograd 2014.

SDN

foto: CZK

Comments are closed.