ЦЗК: ИЗЛОЖБА СЛИКА И ЦРТЕЖА БОЈАНЕ ТОРЛАК

Изложба слика и цртежа Бојане Торлак „Ово није оно што сам хтела“ биће отворена у галерији Центра за културу Смедерево у петак, 26. фебруара, а програм отварања почеће у 18.30, најављују из ове установе.

-У рецензији коју потписује Александар Лазар пише: „Бојанин рад се често фокусира на тело или делове тела, тако да фигура, било људска или животињска,постаје носилац теме. Истоветно, замишљене слике као и текст појављују се у визуелном изразу на тај начин да текст еволуира у цртеж, цртеж у слику и тако у кружном и обнављајућем циклусу чине визуелну целину. Она гледаоцу представља анонимног, али у исто време протагонисту који носи универзално, архетипско, симболично. Такав визуелни садржај настаје методом струјања свести  где уметница укључује не само свесна и логичка искуства, већ и њен унутарњи живот који се одвија на интуитивном, афективном и несвесном нивоу. У том пољу где се мисли, утисци и емоције склапају у једну енигматичну енерегетску целину, Бојана их материјализује у визуелне елементе и коментаре које су неодвојиви од њеног унутарњег света и аутобиографских тема. Уметница своје бележење унутрарњих садржаја и напора претвара у гласни повик и рукопис уличних графита, тагова, дневничких записа, архетипских симбола, дијаграма и дечијих цртежа“ – наводе у најави изложбе организатори.

Слике и цтрежи Бојане Торлак биће изложене у галерији смедеревског Центра за културу до 15. марта.

Бојана Торлак завршила је основне и мастер академске студије на Факултету ликовних уметности у Београду, смер Сликарство.

Њено стваралаштво било је представљено на следећим изложбама:

Групна изложба радова “Artist in resindence”, Културни центар Град, Београд, 2020; Групна изложба радова “The butterfly effect”, Лесковачки културни центар, 2020; Самостална изложба “Дефинисане емоције”, Културни центар Новог Сада, 2020;Групна изложба радова “Графика 2020.”, Центар за културу Смедерево, 2020; Групна изложба радова “ Трећи Ликовни сусрети у Кући краља Петра Првог”, 2019; Изложба “Уметност не трпи оквире”, Галерија Нишког културног центра, 2019;Девета изложба “Уметност у минијатури”, МајданАрт, Мајданпек, 2018; Изложба слика у оквиру уметничког фестивала “Девет” Београд, 2017; Групна изложба радова “Како град памти” Галерија ФЛУ, Београд 2014.

СДН

фото: ЦЗК

 

Comments are closed.