SWISS PRO: СУТРА ИСТИЧЕ РОК ЗА ПРИЈАВЕ ЗА ПРОГРАМЕ ПОДРШКЕ УКЛАЊАЊА ПОСЛЕДИЦА КОВИДА-19

Два јавна позива програма Swiss PRO за подршку у отклањању последица изазваних епидемијом корона вируса отворена су до петка, 26. фебруара, саопштавају из ове организације и додају да ће кроз ова два  позива Влада Швајцарске подржати до 30 локалних пројеката којима се повећава доступност услуга социјалне заштите, као и побољшава положај становника у подстандардним ромским насељима, за шта је обезбедила укупно 450.000 евра.

Први јавни позив усмерен је на подршку за 20 локалних самоуправа у спровођењу услуга социјалне заштите за рањиве групе којима је то најпотребније по процени локалне заједнице. Право учешћа имају градови и општине из Шумадије, западне, источне и јужне Србије, које припадају другој, трећој или четвртој групи развијености и које тренутно пружају до три услуге социјалне заштите. Укупна вредност овог позива је 312.000 евра, а највећи износ који може да се добије по пројекту је око 15.600 евра, док ће директну подршку добити најмање 1.000 корисника и корисница.

Другим јавним позивом ће бити подржано 10 локалних пројеката који су усмерени на подршку становницима у подстандардним ромским насељима. Право да се пријаве као носиоци пројекта имају и локалне самоуправе и организације цивилног друштва. Активности могу да се спроводе на територији 59 локалних самоуправа из Шумадије, западне, источне и јужне Србије, које у складу са Мапирањем подстандардних ромских насеља имају најмање једно неформално насеље са најмање 100 становника. Укупна вредност овог позива је 123.000 евра, а највећи износ који може да се добије по пројекту је око 12.700 евра, док ће приступ правима и основним потребама бити побољшан за најмање 300 грађана и грађанки.

Све информације о јавним позивима, документација за пријављивање и одговори на сва пристигла питања у вези са позивима доступни су на интернет страници програма Swiss PRO.

Јавни позиви се реализују у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“ који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општна (СКГО).

СДН

 

Comments are closed.