ДР ДЕХАР ДЕХАРИ ДОБИТНИК ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ ЗА ЗАСЛУГЕ, ПОСТХУМНО ОДЛИКОВАН И ПРЕДРАГ МАРИЋ

Др Дехар Дехари, начелник Инфективног одељења смедеревске опште болнице „Свети Лука“ добитник је Златне медаље за заслуге, коју му је уручио председник Србије Александар Вучић, на церемонији доделе одликовања поводом Дана државности. На истој свечаности, постхумно је Ореденом заслуга за одбрану и безбедност првог степена одликован генерал полиције Предраг Марић, дугогодишњи начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије, који је недавно изгубио битку са корона вирусом.

-Данас је велики дан, дан када се рађала Србија. Дан када је Црни Ђорђе подигао устанак, али и дан када смо добили нови и савремени устав. Такође, данас је дан када гледамо у будућност, када гледамо шта ћемо оставити нашој деци – рекао је председник Вучић обраћајући се лауреатима.

Међу одликованим појединцима и институцијама су и глумац Александар Берчек, песник Перо Зубац, режисер Предраг Гага Антонијевић, наш прослављени виолиниста Стефан Миленковић, као и Горан Бреговић, Момчило Бајагић Бајага, Борсав Бора Ђорђевић, Милан Маринковић Циле, Миња Субота,  компанија „Ер Србија“, као и новинари Гордана Узелац, Братислав Илић, Данијела Давидов Кесар, Зоран Максимовић, Јелена Зорић и Јинг Занг.

Дан државности се обележава као подсећање на Сретење 1804. године када је Подигнут Први српски српски устанак и почело ослобађање од Турске, и исти датум 1835. године, када је у Крагујевцу донет први модерни устав Србије, Устав Кнежевине Србије, чије су одредбе обликоване по узору на уставе Француске и Белгије. Текст устава, необично либералан за тадашње прилике, израдио је Димитрије Давидовић, знаменити новинар и српски национални радник, који почива на Старом гробљу у Смедереву.

СДН

фото: принтскрин ТАЊУГ

 

 

 

Comments are closed.