СМЕДЕРЕВО „ШАМПИОН СОЛИДАРНОСТИ ИНСТИТУТА ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ“

Град Смедерево је добитник Златне плакете „Шампион солидарности Института за трансфузију крви Србије“, коју је заслужио пошто је са 945 прикупљених јединица крви било међу седам најуспешнијих локалних самоуправа током прошлогодишње Летње кампање добровољног давалаштва крви.

-За нама је изузетно тешка година, а све се, на жалост пренело и на ову 2021-ву. Од марта када је проглашена епидемија ми смо се сви нашли у једној ситуацијом са којом до сада нисмо били суочени, а при томе имали смо задатак да обезбедимо довољне резерве крви за лечење свих пацијената, у преко 50 различитих здравствених установа и институција, за које је надлежан Институт за трансфузију крви Србије. Посебан је изазаов био поштовање епидемиолошких мера и подстаћи грађане да добровољно дају крв у ситуацији када се забрањује окупљање. Задовољство ми је да кажем да су и Служба за трансфузију и Црвени крст Смедерево одговорили на прави начин овом задатку. У претходној години у Србији је прикупљено преко 192.000 јединица крви, ниво давалаштва је био 2,39, а у Смедереву је 3.000 грађана добровољно дало крв, а ниво давалаштва је био виши него у Србији, био је 2,73. Током четири летња месеца кампање у Смедереву је крв дало 945 грађана и заслужно су постали шампиони солидарности – рекла је Ивана Родић, начелница у Институту за трансфузију крви Србије.

Плакету је у име града примила председница Скупштине града Весна Киш Костић, која се захвалила свим суграђанима даваоцима крви, и позвала и њих и остале Смедеревце да се прикључе акцијама које се организују.

-Ово признање нам посебно значи јер долази у 145-ој години постојања и рада Црвеног крста у Србији и Смедереву. трудићемо се, да као и до сада, будемо поуздан партнер Институту у организовању акција добровољног давања крви – рекао је Слободан Станковић, председник локалне организације Црвеног крста.

Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије захвалила се овом приликом Скупштини града и градоначелнику, јер су помогли промоцију добровољног давалаштва, затим директору Центра за културу који сваког понедељка уступа овај простор за организовање акција, партнерима – општој болници „Свети Лука“ и Црвеном крсту Смедерево, као и свим грађанима који су учествовали у акцијама добровољног давања крви у нашем граду.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.