СМЕДЕРЕВО ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ У СИСТЕМУ НАДЗОРА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА ПУТЕМ КАМЕРА

Позитивни ефекти у области безбедности саобраћаја постигнути захваљујући систему надзора путем камера постављених на територији града Смедерева, препознати су као пример добре праксе који треба да следе све локалне самоуправе у целој Србији, истакли су из Агенције за безбедност саобраћаја на скупу одржаном у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању.
-Овај систем у Смедереву је замишљен 2016. године и за сада има 7 таквих места на којима су камере, како су пристизала средства, једну по једну смо реализовали. У прву камеру са софтвером уложено је 5 милиона динара, остале су, у зависности од локације биле између 3 или 4 милиона динара. Систем се показао као добар, у почетку је било пуно пркршаја, сада их нема, али није био циљ да ловимо прекршаје, него да смиримо саобраћај и да контролишемо брзину. И то је резултирало тиме да нама у 2019-ој години нико на ужем подручју града није погинуо у саобраћају – рекао је Бранислав Дробњаковић, председник Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Смедерева.
До смртног исхода, наводи, долази у саобраћајним незгодама на државним путевима, у правцу према Пожаревцу, у моравском делу и према Михајловцу, и зато је у припреми нови систем који ће да обухвати те саобраћајнице, а ове године очекује се постављање камера бар на још два места, која ће бити одређена у сарадњи са Саобраћајном полицијом.
Систем контроле брзине кретања возила путем видео надзора за препознавање регистарских таблица постављен у нашем граду, презентован је представницима локалних самоуправа Новог Пазара и Зрењанина.
-Смедерево је направило одличан пројекат за постављање камера за саобраћај, начин на који су камере постављене, како су та места бирана, начин како то све функционише смо ми из Агенције препознали као један од најбољих примера у Србији. Кроз наше састанке и активности са другим локалним самоуправама смо то искалазали и оне су изразиле жељу да се угледају на Смедерево и да имају овакве системе. Ово је систем који је добро осмишљен и одлично функционише, а оно што је важно – даје резултате. Овакви системи нам откривају оне најтеже прекршиоце саобраћајних прописа, које онда склањамо са улица. Идеја је да кроз размену искустава овде са Новим Пазаром и Зрењанином, они ове системе имплементирају по истом принципу – наводи Душко Пешић, директор Агенције за безбедност саобраћаја.
Истиче и да је Смедерево прва локална самоуправа у Србији која ће имати нови систем надзора у зони школа.
-У Смедереву ће се примењивати нов начин решавању проблема безбедности саобраћаја, који се односи на камеру у зони школе, а у вези је са прекорачењем брзине и која функционише на принципу да оне који не поштују ограничења брзине да их црвено светло на семафору заустави. То је систем који је постављен, очекујемо његову имплементацију – наводи Пешић.
На питање о оправданости постављања лежећих полицајаца којих има доста на улицама нашег града, Пешић додаје да је становише Агенције да се у систем контроле безбедности саобраћаја уводе нова, модерна средства која ће откривати прекршиоце, те је у том смислу потребно избегавати постављање лежећих полицајаца где год је то могуће, али да су они потребни на местима на којима није могуће успостављање других мера.
-Генерално, једно од најлошијих решења у саобраћају јесу лежећи полицајци, али тамо где нисмо имали друге мере, користили смо их. Када направимо одличну саобраћајницу онда поставимо препреке и поставља се питање њихове оправданости, где смеју да се постављају, њихова висина и материјали од којих су израђени, постоје одређени стандарди. Сад кад бисмо кренули да радимо анализу свих тих лежећих полицајаца, видели бисмо да велики број њих није у складу са стнадрадима како треба да се постављају. У складу са тим је веома важно да користимо модерна средства која ће откривати прекршиоце, а оне који не крше прописе, њих нећемо дирати. Када имамо лежећег полицајца, све возаче малтретирамо, када имамо камере они који поштују прописе неће имати никаве проблеме, они који не поштују плаћаће казне у зависности од прекршаја који направе. Искуства из Смедерева говоре да се већ после неких два до три месеца камере и то што је уложено у њих исплати. Кроз њих је испоштовано оно начело безбедности саобраћаја, да небезбедни финансирају безбедност, а та средства од казни иду у унапређење безбедности, од тих средстава купујемо седишта за бебе у Смедереву, радимо на едукацији, радимо кампање, остале ствари везане за безбедност саобраћаја.
Прошле године на путевима Србије било је мање од 500 погинулих, за око 40 мање 2020-те него 2019-те године, а повређено је мање око 3.600 људи и скоро 2.000 лица мање хоспитализовано због повреда задобијених у саобраћајним незгодама. У Агенцији за безбедност саобраћаја не споре да је на мањи број саобраћајних незгода утицала епидемија корона вируса, али верују да су допринос дале и њихове активности.
-Генерално, почетак ове године нам је бољи него почетак прошле године. На данашњи дан 14 лица мање је страдало, него у истом периоду прошле године. Надам се да смо на добром путу и да ћемо са овикавим и осталим активностима које спроводимо постизати боље резултате – рекао је Пешић.
Наводи да годишње Саобраћајна полиција напише у просеку око 1 милион прекршаја, по увођењу камера, за годину-две, тај број ће бити 2 милиона, уз напомену да је се на неке учеснике у саобраћају може утицати само репресијом.

Осим представника Агенције за безбедност саобраћаја, Управе саобраћајне полиције и градова Новог Пазара и Зрењанина, презентацији су просуствовале и заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић и саветница градоначелника Јасмина Војиновић.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.