МЛАДИ СКИСКАКАЧ НИКОЛА СТЕВАНОВИЋ У ОЧЕКИВАЊУ НАСТУПА У ФИС КУПУ У АУСТРИЈИ

Овогодишња сезона зимских спортова као и светски спорт у целини и код нас, директно је погођена пандемијом вируса КОВИД-19, па је велики број такмичења и припрема отказан и одржава се под стриктно прописаним протоколима о одржавању спортских – скијашких и скакачких такмичења.

Већ неколико месеци у ишчекивању могућих наступа, Никола Стевановић (17) јуниорски репрезентативац Србије који се налази у Словенији на школовању, тренира у Србији, у Смедереву, припремајући се за такмичења у оквиру ФИС купа али и за свој приоритетни циљ – наступ на зимским олимпијским играма у Кини, 2022. у оквиру првог олимпијског циклуса.

Током јесењег дела, само у једној трећини припрема, Никола је извео око 100 скокова на средњим скакаоницама HS 40/60/90. Базирајући форму на скоковима изведеним на пластици, корак по корак, превасходно на техници одраза и фази лета, Никола развија основне скакачке елементе кроз више циклуса током године.

Уколико услови дозволе и такмичења не буду отказана, у календару такмичења за ову сезону налазе се ФИС куп такмичења у Вилаху (Аустрија) и Оберхофу (Немачка) у другој половини фебруара 2021. Никола ће заправо тек стартовати у овој сезони на снегу јер услови нису дозвољавали припреме и предтакмичења пре овог старта.

Прото форма говори да се могу очекивати стабилни и сигурни скокови али да су резултати непознаница из разлога који се могу приписати пандемији и оскудним могућностима за реализацију скокова на скакаоницама.

„Након завршетка сезоне и упоређивања резултата, ако не буде прекида у наредном периоду од 8-9 месеци, очекујемо наставак припрема и постепен пораст дужина скокова али пре свега квалитета и технике, што је неопходно и што очекујемо, уколико не буде сметњи у реализацији кампова и припрема током лета и јесени ове године“, речи су тренера Ненада Стевановића.

Николин лични рекорд износи 65 метара и постигнут је 2019. године на скакаоници HS 80 на Планици у Словенији.

СДН

фото: приватна архива

 

Comments are closed.