ПРОГЛАШЕНИ ПОБЕДНИЦИ СВЕТОСАВСКОГ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА

У оквиру програма 32. „Смедеревских светосавских свечаности“ проглашени су победници на Светосавском литерарном конкурсу који су поводом неговања светосавске традиције расписале по осми пут Народна библиотека Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ.

-На литерарни конкурс посвећен Светом Сави, највећем српском просветитељу, пристигло је 85 радова ученика основних и средњих школа Подунавског округа, што је податак који организатори конкурса уз радост и са поносом истичу – упркос изузетно тешким околностима под којима се у дужем периоду одвија настава и свакодневица, млади литерарци, основци и средњошколци Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане радо су се одазвали јавном позиву Библиотеке и Друштва и својим песмама и причама допринели неговању светосавља у српским школама. У времену када је тешко мотивисати децу и омладину да читају и учествују у ваннаставним активностима учесници Светосавског литерарног конкурса доказали су да умеју да следе путоказе највећег српског просветитеља, те јавно треба похвалити и њих и њихове менторе, учитеље и наставнике – саопштили су организатори.

Ове године је на конкурсу награђено чак 19 ученичких радова.

У категорији ученика од првог до четвртог разреда прву награду освојила је Анастасија Златковић (ОШ „Вук Караџић“, Смедеревска Паланка), другу награду Нађа Филиповић (ОШ „Бранко Радичевић“, Смедерево), а трећу награду Лена Радмиловић (ОШ „Олга Милошевић“, Смедеревска Паланка), Мина Граонић (ОШ „Доситеј Обрадовић“, Смедерево) и Нина Милутиновић (ОШ „Херој Радмила Шишковић“, Смедеревска Паланка).

У категорији ученика од петог до осмог разреда највише је награђених ученика међу којима се као најбољи рад издвојила песма Искре Ђуришић, ученице ОШ „Јован Јовановић Змај“ (Смедерево). Друго место су освојили радови Анђеле Трифуновић (ОШ „Светитељ Сава“, Друговац), Теодора Лорића (ОШ „Др Јован Цвијић“, Смедерево), Василија Стошића (ОШ „Доситеј Обрадовић“, Смедерево) и Антонине Аџић (ОШ „Олга Милошевић“). Миа Јовановић (ОШ „Херој Иван Мукер“, Смедеревска Паланка), Миљана Мрвовић (ОШ „Херој Радмила Шишковић“, Смедеревска Паланка), Лаура Хорват (ОШ „Др Јован Цвијић“, Смедерево), Александар Тодоровић и Софија Синарџић (ОШ „Радица Ранковић“, Лозовик) ученици су који су у овој категорији освојили трећу награду.

Међу средњошколцима најуспешнији био је рад Лауре Далиповић, ученице МФШ „Света Петка“ у Смедереву, другу награду освојила је Марија Живковић (ТТПШ „Деспот Ђурађ“, Смедерево), а трећу награду Лазар Бељић (Техничка школа, Смедерево) и Тамара Златковић (Паланачка гимназија).

Због немогућности групних окупљања ове године је изостала свечана додела награда, те ће дипломе и књиге најуспешнијима бити уручене појединачно на Дечјем одељењу Народне библиотеке Смедерево или прослеђене поштом.

СДН

 

Comments are closed.