НАГРАДНИ КВИЗ МУЗЕЈА У СМЕДЕРЕВУ

У оквиру виртуелне изложбе „Музеју на дар: Избор дела из Уметничке збирке Музеја у Смедереву“, која је приређена поводом 32-гих Светосавских свечаности, на страници ове установе организован је и наградни квиз за све посетиоце.

Кликом на означено место на страници можете да одговорите на питања везана за ову виртуелну изложбу и освојите вредне награде, поручују из Музеја у Смедереву.

-Три учесника квиза, до 31. јануара 2021. године, који остваре најбоље резултате биће награђени. Уколико буде више учесника са истим резултатима, предност имају они учесници који су први учествовали – наведено је на страници Музеја.

Подсећамо да је највећи број експоната који припадају ликовној уметности смедеревски Музеј добио на поклон, чак 239 од 392 дела

Највећи број дела ликовне уметности даривали су смедеревски уметници: Селимир Селе Јовановић, Наталија Карић Слијепчевић, Миленко Браца Остојић, Мирјана Марјановић, и Милан Лукић. Тестаментарним завештањем Смедеревца, Милана Јовановића Стојимировића, из 1966. године, број дела ликовне уметности увећао се за 28. Своје радове су даривали уметници који су имали изложбе у галеријском простору музеја од 1972. године до данас. Након престанка рада Подунавске ликовне групе Смедерево, односно ПОЛИГРУС-а, њихов уметнички фонд је поклоњен музеју.

Међу институционалним поклонима посебно место припада  делима која су добијена на поклон  од Општине Смедерево, Народне библиотеке у Смедереву, Гимназије у Смедереву, СИЗ-а за културу, Савеза бораца, Радничког универзитета „Вељко Влаховић“.

СДН

 

Comments are closed.