ДОКТОР ДЕХАР ДЕХАРИ ДОБИТНИК СВЕТОСАВСКЕ ПОВЕЉЕ

Начелник Инфективног одељења Опште болнице „Свети Лука“ др Дехар Дехари добитник је овогодишње Светосавске повеље града Смедерева. Признање му је уручено на Светосавској академији одржаној у оквиру традиционалних Светосавских свечаности, а у образложењу је наведена и захвалност на томе што је лечио и излечио „нашу децу, родитеље, рођаке, пријатеље“.

-Својим стручним приступом, посвећеношћу, правовременим и тачним терапијама и пажњом према сваком пацијенту понаособ, др Дехар Дехари годинама показује особине које га чине посебним и због којих је вечерас са нама: хуманост, пожртвованост, несебичност, посвећеност, поштовање, и због тога заслужује нашу велику захвалност – наведено је у образложењу.

Др Дехар Дехари је рођен 1967. године у Смедереву, студије медицине на Медицинском факултету у Београду завршио је 1995. године, а дипломски испит одбранио је завршном оценом 10. На Медицинском факултету у Београду завршио је и специјалистичке студије из области инфектологије 2004. године.

-Велика је част стајати овде и примити овакво признање. Тешко је доћи до успеха у животу без подршке колега, многих грађана који су нам несебично пружали помоћ. Не знам кога бих у овом тренутку издвојио, могу само свима да се захвалим, нарочито својим младим колегама, који су највећи терет у борби против ове опаке болести поднели, својим докторима младим, којих није било много, а који су били велики стуб за борбу и велика подршка мени као инфектологу. У овом моменту захвалио бих се свима њима, а не бих изоставио ни своју породицу, своју супругу и своју децу, коју највише волим и који су ми несебично пружили љубав, велико стрпљење да могу да радим и да лечим – рекао је након уручења др Дехар Дехари.

Традиционално, додељене су и Награде за стваралаштво младих, које су припале Маши Павловић, студенткињи прве године Академије уметности у Новом Саду, Марији Ненадов, студенткињи прве године Филолошког факултета у Београду и Милану Богићевићу, студенту прве године Електротехничког факултета у Београду.

-Овом академијом и осталим програмима у оквиру Светосавских свечаности град Смедерево се достојно укључио у обележавање светитељеве делотворности и непролазности на којима се учимо и напајамо духом и славом више од осам векова. За разлику од ранијих година, када је ова манифестација трајала седам дана, овогодишњи светосавски програм по структури и обиму прилагођен је тренутним епидемиолошким условима који су прописани за одржавање културних догађаја. У име града Смедерева, који је покровитељ свечаности, и у своје лично име, свима вама, драги суграђани и пријатељи Светосавља, честитам славу Свети Сава – рекла је Марија Марковић Ставрић, земаница градоначелника и председница Организационог одбора Светосавских свечаности, која је добитницима уручила награде и повељу.

Претходно, присутне је беседом поздравио протојереј Саша Гавриловић, који је све подсетио на значај дела Светог Саве, а приказан је и кратак програм о нашем светитељу који су припремили ученици овогодишње школе домаћина – Гимназије Смедерево, пошто због актуелне епидемиолошке ситуације нису могли уживо да га изведу.

На крају Светосавске академије изведена је представа „Немањићи – подела царства“ која гледаоце води у позни 12. век доноси причу о подели земље, о власти, љубави према родитељима и љубави према Богу. Протагонисти су Лазар Дубовац, Јанко Цекић, Никола Ивачков, Злата Нуманагић и Ташана Ђорђевић.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.