ПОЧИЊУ СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ – СМОТРА СЛАВСКИ КОЛАЧ И ИЗЛОЖБА ПРОТОЈЕРЕЈА ЂУРИЋА

У фоајеу Концертне дворане смедеревског Центра за културу, у подне ће, у оквиру 32-гих Светосавских свечаности, бити отворена смотра „Славски колач“, која је традиционално, део програма ове манифестације, са циљем да се подсетимо на значај крсне славе у црквено-народним обичајима, традицији и културном наслеђу српског народа. Овогодишња смотра је ревијалног карактера, а у фоајеу ће бити изложени славски колачи, којима припада посебно место у припреми крсне славе.

Касније вечерас, у оквиру 32. Смедеревских светосавских свечаности, у галерији Центра за културу у 18 сати и 30 минута, биће отворена изложба фотографија протојереја Жељка Ђурића која носи назив „Цртице из православног живота“.

Говорећи о фотографијама које ће бити изложене у смедеревском Центру за културу, уметник фотографије Здравко Симијоновић указује на то да су „заступљени неки моменти из свакодневног живота православних свештеника и верника.“ Према његовим речима,  „не постоји никакав план, нити концепт, једноставно, како и наслов каже, то су неки моменти, тренуци, цртице из нечег много дубљег, много ширег и већег. Радови су настајали спонтано и успутно, тамо где се објектив нашао и уграбио згодну прилику, ту је и настао кадар. Овде је свесно избегнут сваки комерцијални аспект, па и репортерски задатак, аутор као да је акценат бацио на колорит, на тренутак, на неки његов интимни доживљај.“ У осврту на Ђурићеве фотографије, Симијоновић кажа да оне за посматрача пружају једну обимнију палету, један шири опус од успутне посете манастиру или Цркви. Посебну улогу има и чињеница да је аутор свештено лице и „њему је, као инсајдеру, дата већа слобода да истражи, колико се то може једним погледом, сву суптилну поетику православног призора. Може се признати да се овде, у овој колекцији, нижу кадрови како они са Свете горе и Хиландара, тако и они из Црве Успења Пресвете Богородице у Смедереву, али су они пажљиво бирани и види се да су настајали поступно. Овде није било журбе и аутору није стало да пошто пото излаже радове, стога и постоји једна дубља порука саме изложбе.“

Протојереј др Жељко Ђурић професор је на Академији Српске Православне Цркве за уметности и консервацију. Аутор је бројних истраживачких радова и стручних чланака из области теологије, као и шест књига са богословском тематиком.

Од 1996. је почео да се бави фотографијом а од 2006. године да активно излаже своје радове. Звање Мајстора Фотографије у Фото Савезу Србије стиче 2013. године. До сада је учествовао на преко 180 колективних изложби у земљи и иностранству и добио преко 60 награда и 100 признања, диплома и захвалница. Штампано му је пет самосталних књига фото-поезије, неколико фотомонографија, имао је бројне самосталне изложбе, и добитник је значајних награда за фотографију.

Централна свечаност овогодишњих Смедеревских светосавских свечаности, Светосавска академија, најављена је за уторак, 26. јануара, у Концертној дворани Центра за културу Смедерево, са почетком у 19 сати, а заинтересовани ће, најављују организатори, моћи да је прате и путем интернета, односно путем фејсбук уживо опције. Програм овогодишње академије обухватиће беседу протојереја Саше Гавриловића, програм који су припремили ученици и професори Гимназије у Смедереву, домаћина Светосавских свечаности, као и доделу Светосавске повеље и Награде за стваралаштво младих. Традиционално, Светосавска повеља као највише признање града Смедерева додељује се истакнутим појединцима и огранизацијама који су својим радом померили границе у одређеној области рада и стваралаштва, а својим успесима прославили име Смедерева. Исте вечери биће изведена представа „Немањићи-подела царства“ која гледаоце води у позни 12. век и доноси причу о подели земље, о власти, љубави према родитељима и љубави према Богу. У представи играју Лазар Дубовац, Јанко Цекић, Никола Ивачков, Злата Нуманагић, Ташана Ђорђевић.

Улаз је слободан уз мере заштите од вируса ковид-19.

СДН

 

Comments are closed.