ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СМЕДЕРЕВУ

У Смедереву је данас почела вакцинација корисника и запослених два дома за смештај старих лица против корона вируса, а за ту намену допремљено је укупно 102 дозе вакцина, потврдила је за „Смедеревске новине“ директорка Дома здравља др Олгица Обрадовић,

-Ми смо први у Подунавском округу којима је Завод за јавно здравље дистрибуирао вакцине, а у овој првој подели добијено је 75 доза за Дом за смештај старих лица и 27 доза за приватни дом за старе „Оаза мира“. Наше екипе су још на терену, у току је вакцинација корисника и запослених. Вакцину ће примити они који нису били инфицирани новим корона вирусом и они који су били заражени пре неколико месеци, док ће лица код којих је присуство вируса регистровано у последњих неколико недеља бити вакцинисана касније, с обзиром на то да су у њиховом организму већ присутна антитела – објашњава др Обрадовић за наш портал.

Додаје да се након празника у ковид амбуланти Дома здравља бележи мањи број прегледа у односу на децембар.

-Од 31. децембра до 2. јануара дневно је било око 200 прегледа, а сада се тај број мало повећао, у просеку је око 230 до 240 дневно. У овим данима бележимо и мањи број пацијената код којих је потврђено присуство вируса, у просеку је око 40 позитивних дневно – наводи наша саговорница.

Додаје да би, према плану, у наредном периоду вакцину требало да приме и здравствени радници Дома здравља и Опште болнице, док ће, како су најавили надлежни, након тога уследити вакцинација хроничних болесника. За даљи ток вакцинације чекају се, каже, смернице Завода за јавно здравље у Пожаревцу који координира овим активностима.

Ј.В.

 

Comments are closed.