ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ВАЖНА СПОНА ИЗМЕЂУ РОДИТЕЉА, ШКОЛЕ И ИНСТИТУЦИЈА

Локална самоуправа важна је карика у превазилажењу многих социјалних и друштвених проблема, а њена улога значајна је и када говоримо о вршњачком насиљу, а веома често конкретне акције предузете на локалном нивоу, у локалној заједници, могу да имају снажнији ефекат од оних са виших нивоа. Битни су повезаност и непосредан контакт, а пре свега, лоцирање и детектовање проблема, што има велики значај у његовом решавању.

– Локална самоуправа има значајну улогу када је реч о умрежавању институција на локалном нивоу, јер има могућност и надлежност да повеже актере на локалу као и аутономију да подржи разне превентивне програме и активности. Такође, има важну улогу када је реч о унапређивању физичке безбедности школа, тј. обезбеђивању финансијских средстава за исту – наводе у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Као добар пример иницијативе која може доћи са локалног нивоа, па и у вези са решавањем проблема насиља међу малолетницима, односно вршњачког насиља, у јавности је у нашем округу препозната она из фебруара ове године, када су органи општине Смедеревска Паланка, након седнице Савета за безбедност, предузели мере којима су желели да превентивно утичу на смањење обима овог проблема у својој заједници.

Катарина Радојевић, чланица Општинског већа за васпитно-образовне установе

-Као и за сваку тема која је друштвено осетљива, а овде говоримо о вршњачком насиљу, пробелму који желимо да предупредимо, постоји стратегија и нивои за решавање проблема. Оно одакле крећемо јесте породица, као микросистем, која има главну улогу у развоју личности појединца, детета. Постоји институционална подршка кроз школе, кроз одређене установе социјалне заштитие, и као последња у низу, али не мање важна карика у свему томе, јесте локална заједница. Као локална самоуправа смо спона између микросистема и свих институционалних учесника у овом процесу, ми треба да објединимо дејство свих учесника, како бисмо добили здраву средину и реаговали у одређеним ситуацијама на исправан начин. Нашим реакцијама подижемо свест људи о важности овог проблема, постоје одређене превентивне мере које се предузимају, конкретне активности које се спровдое. Локална самоуправа има важну улогу, јер када ми дамо на важности и значају овој теми онда се освешћује и шира заједница – истиче Катарина Радојевић, чланица Општинског већа Смедеревске Паланке, задужена за васпитно-образовне установе.

У 11 основних и 3 средње школе на територији Смедеревске Паланке од почетка 2019. године до сада пријављено је укупно 49 случајева вршњачког насиља различитог нивоа, а нивои и облици насиља, објашњава она, разликују се од средине у којој се школа налази.

-У четири основне градске школе у овом периоду било је 20 случајева вршњачког насиља. Најприсутније је физичко, на ниову првог и другог степена, углавном су то дечије свађе и гурања, а потом иде психичко, социјслно и дигитално насиље које је најмање присутно – наводи наша саговорница и додаје:

-Сеоских основних школа има 7, у неким селима су веће, са већим бројем ученика, и тамо где има више ђака, ту и постоји већи тренд раста насиља. Једна од њих нам упадљиво бележи раст вршњачког насиља, без обзира на то што се сматра да је сеоска средина боље контролисана од стране својих суграђана, да комшилук реагује, да се људи боље познају и негде се очекује да се сваки вид било каквог неприхватљивог понашања пре примети. У основним школама у сеоској средини укупно је било 18 случајева вршњачког насиља, од тога 11 физичког, 3 психичког, 3 дигиталног и једно социјално, које је, било и изузетак као пример екстремног насилништва у вршњачкој средини – у питању је сексуално насиље, то је, наравно, процесуирано и води се један кривични поступак.

У три средње школе у Смедеревској Паланци за последње 2 године пријављено је укупно 11 случајева вршњачког насиља, 9 физичког и 2 психичког.

-Овде је специфичније то што, обзиром на склоп личности деце изван основношколског образовања, они подлежу кривичној одговорности, кривично-правној заштити малолетних лица. Код њих је присутније физичко насиље у јачем интезитету, на нивоу другог степена агресије, то се све пријављује и школе су оне које предузимају одређене кораке – наводи наша саговорница.

Лоакална самоуправа у последњих неколико година значај придаје и стварању што бољих услова за боравак, рад и спровођење наставе у школама, као и на повећању безбедности ученика. Свака школа на територији Смедеревске Паланке има видео надзор, што, такође, делом, може превентивно да делује на ученике, која због тога одустану од намере да насилно делују према својим вршњацима.

Сви саговорници се слажу да је у превенцији насиља кључна промоција позитивних модела понашања ставова и вредности. Зато се надлежни труде да обезбеђивањем средстава, осим бољих услова за школовање, подрже успешне ученике и младе таленте. Ове године за једнократну новчану награду из буџета  општине Смедеревска Паланка је издвојено 5 милиона динара, што је 2 милиона више него претходне године.

-Новчана стимулација је само једна страна признања које желимо да им доделимо. У друштву у коме живимо вреднује се знање и на томе треба инсистирати. Награда је покушај да их охрабримо, показујући, на симболичан начин, да су за нас, представнике локалне самоуправе рад и атленат истински разлог да се боримо за боље услове живота у нашој општини – наводи председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен.

Стварање бољих услова, сматра он, односи се на све сфере живота у Смедеревској Паланци. Одговорност, посебно према младима, успешним суграђанима, а са друге стране и према детектованим проблемима, осећа и као родитељ. Свестан је да је и вршњачко насиље нешто на чему мора да се ради, да су мере које је локална самоуправа предузела само један део у решавању проблема, позива родитеље да дају свој допринос.

Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка

-Једна од мера коју смо донели јесте и формирање Радне групе за прећање овог проблема, у коју су укључени не само директори школа и локална самоуправа, већ и представници Савета родитеља и ученичког парламента. Сматрам да је, свакако, највећи проблем то какав однос родитељи имају према свом детету и да ли уопште знају шта њихово дете ради када се налази ван куће. Функција родитеља једна је од најважнијих у животу. С те стране, као родитељ мислим да је локална самоуправа урадила праву ствар. Али мислим да је и на нама, родитељима, да се суочимо са проблемом, не можемо се правити да проблем не постоји, он постоји, свакодневни је. Деца се мењају, генерације се мењају, живимо у дигиталном свету где је доступност информацијама веома брз, деца се брзо информишу, постоје групе у којима они комуницирају мимо знања родитеља… Зато и кажем, мислим да све креће од куће, и да је ту епицентар дешавања – дом породица, да одатле ако кренемо да мењамо ствари, што се конкертно тиче васпитања деце, сигуран сам да ће све оно што ми даље предузимамо као локална самоуправа бити само један део помоћи да на крају дођемо до циља, а то је да максимално смањимо вршњачко насиље, не само на територији наше општине, него у читавој Србији – закључује Вучен.

Ј.В.

фото: СД новине

*Пројекат „Вршњачко насиље – одговорност и како га спречити“ суфинансиран је из буџета општине Смедеревска Паланка, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

 

Comments are closed.