ПОКРЕТ ЗА ДЕЦУ „ТРИ ПЛУС“: ИМА, ДА НАС ИМА!

У нашем граду не постоји ниједно удружење и организација које се баве проблемом наталитета или промовисањем потребе да се рађа више деце и подигне стопа природног прираштаја. Својевремено, пре око више од једне деценије, овом проблематиком бавило се удружење „Устанак за опстанак“ које је водила, сада већ покојна суграђанка, професорка Лепосава Главонић, и која је уз волонтере и сараднике, неуморно годинама покушавала да у локалној заједници подигне свест о неопходности повећања наталитета.

-Када смо, пре 15 година причали о лошој демографској ситуацији, на сваком кораку бисмо наишли на толико неозбиљности, несхватања суштине и реакције чуђења да је то непојмљиво. Гледали су нас, док смо наводили статистику, и питали се о чему уопште причамо, извргавали руглу, збијали неслане шале, банализујући тако велики проблем. У локалној самоуправи 2006, код тадашњег градоначелника, гледали су нас као неку циркуску атракцију, а ми смо упорно понављали да сваке године изгубимо омање село. Нико није желео да чује, нити да било шта предузме. На жалост, није се много тога променило, јер ова тема захтева да се моментално бар 100 ствари промени, а то се неће догодити. У међувремену све нас је мање и полако почињу да се остварују најцрње слутње да ћемо постати мањина у сопственој земљи – каже Аника Живановић, која је била међу првим члановима Удружења „Устанак за опстанак“.

У неким другим срединама у Србији, пак, активна су бројна удружења, а нека од њих превазишла су локалне оквире, па су њихове активности познате широј јавности на националном нивоу. Такав је и Покрет за децу „Три плус“, формиран на Васкрс 2017. године, са циљем да, како кажу, „Србија васкрсне и победи највећег непријатеља – белу кугу“.

-Наш први и основни циљ је да се побољша положај породица са троје и више деце у друштву у коме тежимо да има много више деце него што је тренутно стање, а да вишедетне породице буду привилеговане, како би биле пример и подршка младима који су на прагу оснивања породице – истичу у овом покрету.

Спас је у породицама са троје и више деце,јер да би нас у будућности било исто као данас неопходно је да од укупног броја породица буде 45% оних који имају троје деце, то је, кажу у Покрету „Три плус“, око 850 000 породица.

-Сада је тај број 138 000 породица или 7,8% од укупног броја породица. Предложили смо формирање одрживог демографског фонда из кога би се финансијски подстицало рађање. Од наше четири предложене мере, у потпуности су усвојене прве две, а трећа половично, јер обухвата само финансијски подстицај за породице које су добиле треће или четврто дете од 25. децембра 2017. године, али не и породице које су већ имале троје и више деце – наводи наш саговорник.

У овом Покрету сматрају да су мере за подстицај рађања, усвојене 2018. године, дале извесне резултате, али сматрају да сви заједно треба да допринесемо порасту наталитета у Србији.

-У Републици Србији у периоду јануар-октобар 2020. број живорођених је износио 51 753. У односу на исти период претходне године када је укупан број живорођених износио 53 082 бележи се пад од 1329 односно за 2.5 %. Усвојене мере за подстицај рађања  2018. године свакако су резултирале већим бројем беба у 2019. години, посебно видљивим рођењем трећег детета. Да је за породицу недовољно само је тренутно финансијски оснажитин, како би друштво одржало тренд пораста наталитета, свакако јесте. Коначна позитивна кретања у том смислу могу се очекивати када се спровођење мера спусти на мање јединице, односно локалне самоуправе, које свака за себе морају усвајати мере којхе ће подстицати рађање у својој средини, попутм рецимо, бесплатног тренирање за треће и свако наредно дете, бесплатних уджбеника, ужина у школама, бесплатаног превоза, похађања вртића и слично – кажу у Покрету „Три плус“.

Додају да су предложили чланство у Покрету локалним самоуправама, како би заједно размотрили и донели мере погодности за оснаживање породица које су и пре 25. децембра 2017. године имале троје и више деце, а нису обухваћене новим мерама за подстицај рађања.

-У то име предложили смо 15 мера социјалне подршке и погодности за породице са троје и више деце које локалне самоуправе које приступају чланству Покрета „Три плус“ усвајају на наш предлог. Када сви заједно будемо доприносили потпори и подршци породици која се одлучује да рађа свакако ће бити видљивији и резултати пораста наталитета у Србији.

С друге стране, то што је држава као приоритетан истакла проблем наталитета, оцењују позитивно.

-Одлука Владе Србије да увећа родитељски додатак породицама свакако је од великог значаја. Видљиво је и да је од 2018. године проблем наталитета свакако приоритет државе, јер се у значајном износу додељују бесповратна средства за суфинансирање мера популационе политике намењена градовима и општинама. Управо усвојеном стратегијом подстицаја рађања предвиђено је активирање локалне самоуправе, јер она најбоље може препознати потребе породице и самих родитеља. Поново се враћамо на локалне заједнице, јер уколико оне свака понаособ спроводе активности предвиђене стратегијом подстицаја рађања, свакако ће бити позитивних ефеката на наталитет.

Одређених замерки, ипак, имају, пре свега на то што су многе вишечлане породице остале „ван видокруга“ система, када је реч о имплементацији стратегије.

-Свакако подржавамо донете мере као први корак препознавања проблематике пада наталитета са којом се као друштво суочавамо. Оно што мањка је што мерама нису обухваћене све породице са троје и више деце, већ само оне које су  после 25.12. 2017. добиле треће и четврто дете. Разумемо да се неки пресек морао направити када је финансијска подршка у питању, али се те породице свакако не смеју изопштити из мера социјалне погодности и подршке, тако да је неопходно компензовати им подршку кроз низ других мера које смо као Покрет  „Три плус“ предлагали и даље се за њих залажемо.

Да би се млади одлучили на корак да се остваре као родитељи најважније је, сматрају у овом Покрету, променити свести о породици у друштву, посебно о значају вишечланих породица.

-Породица са троје и више деце је стуб друштва, начин опстанка и понос једне земље. Што је више таквих породица земља је поноснија, нација здравија и срећнија. Важно је оснажити младе људе да ступају у брак и као млади постају родитељи, јер без обзира на све што је променљиво једно није: биолошки сат жене који откуцава. Свако одлагање родитељства значи мању вероватноћу трудноће. Сведоци смо да се, у времену у коме живимо, све касније ступа у брак. Та граница се знатно померила. Дакле, да закључимо: младе је потребно охрабрити да као млади ступају у брачне воде, финансијски подржати да као млади рађају – кажу за наш портал.

На питање како направити баланс између општег интереса друштва да нас буде више и индивидуалних потреба појединаца, пре свега жена, а да се, ипак, оствари циљ коме стремимо, одговарају:

 -Пре свега, усклађивање рада и родитељства, односно породичних и професионалних обавеза постаје све значајније поље, на коме је неопходна државна интервенција, која ће имати једнак учинак, како у државном, тако и у приватном сектору у којима раде жене које су пре свега мајке са више деце и мајке мале деце. Послодавци морају бити спремни да таквим родитељима пруже подршку, а са друге стране, не смемо дозволити ни да такви послодавци губе на учинку због било каквог одсуства запослених родитеља. Флексибилни радни сати и мањи број сати за запослене мајке са троје и више деце свакако је један од циљева за које се залажемо. Једна од мера коју смо предложили је и пензија за мајке које роде четврто дете. Самохране мајке са више деце такође не могу бити ангажоване исти број радних сати као радници кој нису родитељи. Све то треба избалансирати да од тога буде обострана корист и породици и послодавцу. За привилегију коју послодавац пружи као подршку запосленој мајци која је за мањи број радних сати ангажована, свакако мора имати и неки бонус од државе, како би се на тај начин подстакли и други да исто поступе, а при том не буду на губитку.

Међу бројним активностима које Покрет предузима, издваја се једна по којој је широј јавности најпрепознатљивији – картица „Цена минус за 3+“. Она је намењена породицама са троје и више деце, именована је на мајку и доноси попусте у бројним правним субјектима.

-Реализација је у сарадњи са локалним самоуправама (које покрету достављају имена мајки са троје и више деце) и Покрета за децу „Три плус“ (који је потписник уговора са правним субјектима о попусту). Поделу картица врши локална самоуправа. За сада је 30.000 корисника картице са којом породице, осим попуста на производе и услуге, остварују и право на низ других погодности које кроз своје пројекте, у сарадњи са локалним самоуправама које су у нашем чланству, реализујемо. За кратко време за које постојимо 20 локалних самоуправа, међу којима је и град Београд, приступило је чланству Покрета за децу „Три плус“. Радује нас да је све више градова и општина који су за 2021. исказали жељу да приступе чланству. За то је потребна само добра воља челних људи локалне самоуправе са којима договарамо сарадњу.

Осим Београда, међу локалним самоуправама које су приступиле чланству Покрета за децу „Три плус“, омогућивши одређене бенефиције вишечланим прордицама које живе на њиховој територији, су Чачак, Ниш, Шабац, Краљево, Пожаревац, Врање, Пожега, Ириг, Лапово, Лебане…  Представници Покрета су у другој половини 2018-те године пројекат Картица „Цена минус за 3+“ представили и  руководству нашег града, али до сарадње није дошло. Наводе да се искрено надају да ће и град Смедерево ускоро приступити њиховом Покрету и на тај начин помоћи породицама са троје и више деце.

Ј.В.

фото: Покрет за децу „Три плус“ и СД новине

*Пројекат „Пронаталитетна политика – између појединца и друштва“ суфинансиран је из буџета града Смедерева, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

 

Comments are closed.