СКУПШТИНА ГРАДА: БУЏЕТ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ 3,8 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

Одборници Скупштине града усвојили су предлог буџета града Смедерева за наредну годину којим су укупни приходи у градској каси процењени на 3.894.350.890 динара, од чега су 3.888.000.000 буџетска, а 6.350.890 динара средства из осталих извора. Како је образложено, буџет је креиран на основу искустава и кретања која су карактерисала текућу годину, која је обележена специфичностима изазваним епидемијом корона вируса.
-Задатак јединица локалне самоуправе да испланирамо буџет за наредну годину у односу на ове специфичне услове, а смернице су дате на основу фискалне стратегије, која дефинише нормално функционисање привреде у 2021-ој години. Ове године смо имали два ребаланса, са 4,8 милијарди свели смо буџет на 4,2 милијарде, а наредне године биће 3,89 милијарди. За локалне самоуправе је апострофирано да треба да финансирамо све мере у вези са епидемијом, а које су у нашој надлежности, да се реално планира буџет, неке од субвенција су биле под знаком питања, односно преиспитивала се њихова оправданост – рекао је образлажући предлог буџета Славиша Стошић, члан Градског већа задужен за финансије.
Према његовим речима, у години која је на измаку није дошло до превеликих поремећаја у пословању великих и средњих привредних субјеката у Смедереву.
-Највећи проблем имао је терцијарни сектор, односно сектор услуга, предузетници, али Влада Србије је предузела читав сет мера, са циљем да одржи привредну стабилност и функционисање система здравствене заштите. Према расположивим подацима наша Слободна зона спада у 5 најуспешнијих у Србији. Три компаније су успеле да у овој години прошире производне капацитете: ПКЦ, Метех и Профи велт д.о.о. Све компаније које послују у оквиру наше Слободне зоне су успшено пословале током пандемије и све функције су се тамо одвијале на нормалном нивоу. Према подацима Националне службе за запошљавање на дан 30. новембар на евиденцији је било 4.416 лица, а прошле године у ово време 4.465, то је добар тренд, пандемија није утицала на повећање броја незапослених који се евидентирају преко Националне службе за запошљавање – наводи Стошић.
Највећи прилив, наводи Стошић, очекује се, традиционално од пореза на доходак, добит и капиталне добитке, у износу од 2,2 милијарде динара. Ове године, по овом основу, прилив је био мањи од око 350 милиона динара, с обзиром на то да је држава омогућила привредним субјектима одлагање плаћања дела пореза и доприноса.
-У плану је наставак радова на унутрашњем уређењу централног гробља Шешковац, на асфалтирању паркинга, унутра и испред. Бавимо се и питањем конверзије котларница, надам се да ћемо у фебруару или марту бити у могућности да распишемо јавну набавку за израду пројектне документације за котларнице на Сењаку и Центра за социјални рад, очекујемо да оне буду завршене наредне године. Са осталих десет постоје проблеми у имовинско-правним односима. У плану је и реконструкција фонтане на тргу, тендер ће, надам се, донети неколико идејних решења, а о њима ће се изјашњавати суграђани и надам се да ће она бити у функцији у јуну или јулу. У плану је сређивање фасаде цркве и очекујем да ће трг добити обрисе какве заслужује. Када је реч о путној инфраструктури, уложићемо око 200 милиона динара. Озбиљно ћемо се позабавити и могућностима решавања вишедеценијског проблема градске депоније – рекао је, одговарајући на питања одборника градоначелник Јован Беч.

Додао је и да град Смедерево није имао планиран новогодишњи програм, па у том смислу, за то нису била предвиђена никаква средства, а која би била уплаћена за лечење болесне деце, о чему је у претходном периоду добијао доста питања. Нагласио је, ипак, да локална самоуправа има буџетом предвиђних 25 милиона динара опредељених за ванредну новчану помоћ, те се да тим новцем током целе године помаже болесној деци, али и људима са малигним или другим тешким обољењима.
Одборници локалне скупштине усвојили су, између осталог, предлоге програма пословања јавних предузећа и установа за 2021. годину, као и извештаје о раду јавних предузећа и установа за 2019. годину. Разматран је и усвојен Извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима града за прошлу годину.

Ј.В.

 

Comments are closed.