ЦЗК ПРЕДАВАЊЕ: СРПСКЕ ЗЕМЉЕ ПРЕ НЕМАЊИЋА, УЖИВО НА ФЕЈСБУКУ

„Српске земље пре Немањића“ тема је предавања које ће у уторак, 22. децембра, са почетком у 13 часова, одржати археолог мр Марко Алексић. Излагање уз адекватан илустративни материјал биће одржано у Центру за културу Смедерево, али ће због проблематичне епидемиолошке ситуације бити емитовано путем фејсбук уживо функције, а заинтересовани ће моћи да прате предавање на фејбук страници Центра за културу, саопштавају из ове установе.

Предавање „Српске земље пре Немањића“ везано је за настојање да се, у мери у којој дозвољавају историјски извори и драгоцени археолошки подаци, да јаснија слика о мање познатом, замагљенијем периоду српске историје, о времену од 7. до 10. века. Истраживачка тежња за осветљавањем ране српске историје у излагању ће упутити на одговоре на питања о постојбини Срба из које су дошли на Балкан, њиховом идентитету, односима са народима у окружењу, путовању које су предузели, као и просторима које су населили. Предавање ће обухватити и осврт на позицију Срба у доба када на европском континенту долази до драматичних промена, као што су ефекти успона Карла Великог, ширење Франачке, односе са Византијом и Бугарском, место српских земаља међу силама које се боре за свој утицај. Пажња ће бити посвећена и српским владарима уз истицање податка да је могуће пратити континутитет наслеђивања власти у истој породичној линији.

Алексић ће се бавити и проблемом порекла крстионице кнеза Вишеслава које је од значаја за питање  о покрштвању једног словенског народа, као и о простору, на коме се, како се испоставило, пружала територија српског кнеза.

У склопу предавања биће представаљени значајни налази и резултати археолошких истраживања црквених споменика, утврђења, локалитета за које се сматра да су на њима била управна средишта, остатака насеља. Заинтересовани ће имати прилику да виде 3D приказ репрезентативне грађевине са наглашеном симболиком власти, која по својим особеностима одговара управном, владарском седишту и палати, у Брези код Високог.

Марко Алексић дипломирао је и магистрирао на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду. Звање кустоса стекао је у Народном музеју у Београду. Учествовао је у археолошким истраживањима у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Немачкој и другим земљама, као члан тима или вођа ископавања. Аутор је монографије „Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи“ која је добила позитивне приказе у водећим светским стручним часописима и која је у значајној мери цитирана. Гостујући је предавач у установама културе и на универзитетима, као и учесник научних скупова. Алексић је повремено ангажован као сценариста и водитељ у Научно-образовној редакцији РТС-а за прилоге из археологије и историје. Сарађивао са Дечјим културним центром у Београду. Објављивао је научно-популарне чланке са темама из средњег века у „Политикином забавнику“ и другим листовима. Предавач је у Истраживачкој станици Петница на програмима Археологија и Petnica International. Као саветник-предавач сарађује са музејима, факултетима, војним и културним удружењима, као и витешким дружинама. Аутор је књига „Марко Краљевић: човек који је постао легенда“, „Српски витешки код“, „Српске земље пре Немањића од 7. до 10. века“

СДН

 

Comments are closed.