ДокТок: ЛЕКАРИ ВОЛОНТЕРИ СВАКОДНЕВНО НА РАСПОЛАГАЊУ СВИМ ГРАЂАНИМА

У овом брзом времену у ком живимо данас, негде се изгубио осећај за друге. Зато се и овог 5. децембра, Међународног дана волонтера који се у Србији обележава већ 10 година, одаје признање добротворном и хуманитарном раду и доприносу заједници. У складу са тренутном ситуацијом, када је волонтеризам присутан у свим облицима како би се помогло заједници, лекари су одлучили да својим залагањем и волонтерским радом активно учествују и пружају своју помоћ и консултације пацијентима путем онлајн платформе за здравствене консултације Докток.

Помагање и посвећивање времена другима израз је људске хуманости и солидарности, док се са друге стране, волонтирање види као могућност личног напредовања и сатисфаксије, јер враћа првобитну страст према послу којим се баве, односно медицини.

-Моја жеља да постанем лекар волонтер и део Докток тима јавља се из дугогодишње жеље да својим залагањем бар мало учиним свет бољим и ведријим. Верујем да у ово време и на овај начин чинимо праву ствар за своју заједницу – рекла је др Карин Васић, специјалиста педијатрије, субспецијалиста кардиологије и лекар волонтер.

Већину лекара који волонтирају и онлине помажу пацијентима на исто је подстакла тренутна ситуација пандемије вируса Ковид-19, преоптерећеност здравствених система, немогућност доласка до лекара, али и чињеница да изолација и страх од болести, као и сама болест, могу изазвати многобројне психичке проблеме. У време кризе, здравствене, али и финансијске, лекари опште праксе, различитих специјалности, али и психолози и психотерапеути осетили су значај своје улоге и одлучили да иступе у друштву и пруже подршку свима којима је она потребна.

-Волонтерски рад је битан у свакој друштвеној заједници јер кроз њега волонтери подижу свест о друштвеном, односно колективном припадању. Мене радује чињеница да се велики број лекара одазвао овом позиву да на једноставан, брз и ефикасан начин помогнемо сваком појединцу без обзира где се он налази, у сваком делу наше земље – рекао је Ненад Љубеновић, лекар опште медицине.

Лекари су се сложили и да се волонтирањем за време студија стиче искуство, док се након истих заснива на хуманитарном и друштвено корисном раду, када се стављају на располагање заједници и људима којима је помоћ неопходна, а који исту не могу да приуште. Лекар опште праксе Ненад Стојковић такође је додао да у овом случају, повратна информација и похвала значе више од хонорара и плате, јер је реч о хуманом и друштвено корисном чину.
-Свим колегама бих препоручила да се придруже тиму и постану волонтери, да осете каква је тренутна ситуација, шта је људима потребно, али и како је то имати своју виртуелну чекаоницу и комуницирати са пацијентима онлине. Пацијенте позивам да нам пруже своје поверење и затраже адекватан савет или подршку – апел је лекара опште медицине и специјализанта дерматовенерологије др Александре Радосављевић.

Лекари волонтери са Докток платформе деле међусобно позитивне утиске које на њих оставља ово искуство. Они су свакодневно доступни на Доктоку, где вас чекају бесплатне консултације из области опште медицине, психолошке подршке, али и других специјалности.

Посетите www.doktok.rs и консултујте се или закажите термин са неким од наших волонтера који ће дати одговоре на ваша питања и дилеме.

СДН

 

Comments are closed.