ЦРВЕНИ КРСТ: ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ВОЛОНТЕРА

Црвени крст Србије, као највећа волонтерска организација у земљи, сваке године обележава Међународни дан волонтера. Ове године Међународни дан волонтера обележава се под слоганом „Кроз волонтирање заједно можемо све“, те се посебна пажња поклања волонтерима који су ангажовани и делују у својим локалним заједницама. Управо је њихов допринос оно што те заједнице чини отпорнијим на ризике, као што су природне катастрофе, економске и политичке кризе.
Ова 2020.година обележена је пандемијском кризом невиђених размера и која још увек значајно утиче на све нас, наш досадашњи стил живота и која додатно угрожава већ иначе угрожене групе.
-Од почетка пандемијске кризе, Црвени крст у Србији – његови волонтери и професионално запослени, показали су велику хуманост, пожртвовање, знање и храброст. Почев од марта 2020. године до краја новембра ове године волонтери Црвеног крста Србије су провели 516.326 сати пружајући своје услуге најугроженијим људима. Поред времена проведеног обављајући волонтерске послове волонтери су посветили своје знање, хуманост и солидарност пружајући помоћ неком другом и људима у невољи.
Црвени крст је још једном показао снагу јер је одреаговао као систем, као недељива целина у којој сви чиниоци имају велики и подједнак значај – наедено је у саопштењу поводом Светског дана волонтера.
Сврха постојања организације Црвеног крста од оснивања до данас је да ублажава људску патњу и својим одговором на кризу било које врсте спашава животе најугроженијих.

-Наша организација је дизајнирана тако да се прилагођава да би успешно одговорила на увек нове изазове. Промовисање волонтирања је посебно значајно у заједницама које су економски мање развијене, у руралним и удаљеним крајевима где је најдрагоценији ресурс који заједница има на располагању управо солидарност њених чланова, снажан осећај заједништва и јединственог искуства и мотивације. У многим од оваквих заједница волонтирање се не доживљава као посебна активност, већ као природан део социјалних интеракција које су утемељене на солидарности и припадању истој заједници. У многим руралним заједницама је и данас уобичајено да се и изван криза и ванредних ситуација бројне свакодневне активности које би биле тешке или немогуће за једну особу, обављају уз волонтерску помоћ других припадника заједнице. Овакве заједнице, утемељене на поверењу и дубоко усађеном осећају солидарности су отпорније и на кризе- додаје се у саопштењу.
Управо на овакав начин Црвени крст Србије је деловао током 2020. године, а посебно током ванредног стања када је било ограничено кретање и када посебно старији људи и људи који су иначе маргинализовани нису имали могућности да задовоље своје основне потребе, набаве неопходне животне намирнице и лекове.
-Још значајније је да је велики број људи имао потребу да одржи своје социјалне контакте и да комуницира са својом породицом, пријатељима и комшијама. У условима забране кретања ти социјални контакти су се одвијали отежано и волонтери Црвеног крста који су пружали помоћ у набавци и достави основних животних потреба су одиграли велику улогу пружајући људима основне информације, поруке које се односе на превентиву, итд. Овакви контакти су имали и карактер психосоцијалне подршке.
Пут до нормалног живота иза КОВИД-19 је дуг – овај дух волонтирања потребан нам је више него икад. Наши волонтери су наставници, родитељи, медицинске сестре, студенти, банкари, уметници, потенцијално сада незапослени, млади и стари. Сви они проналазе времена за волонтирање уз свакодневне послове или друге обавезе. Позивамо све који верују у ове вредности да се придруже организацији Црвеног крста у својој општини и да понуде своје време и знање у корист оних којима је помоћ и подршка потребна – каже се у саопштењу Црвеног крста Србије.
Црвени крст Смедерево, у складу са својим програмом рада, обележиће Светски дан волонтера пригодним активностима уз примену здравствено-превентивних мера заштите од Ковид-19.

СДН

 

Comments are closed.