СМЕДЕРЕВСКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ ПЕТАР ЈОВАНОВИЋ ПОБЕДНИК ДВАНАЕСТЕ СТИХОВИЗИЈЕ

Победник 12. Стиховизијe, смотре ученика средњих школа у рецитовању на страним језицима, је Јовановић Петар, ученик Гимназије Смедерево, који је на немачком језику рецитовао песму Der andere Mann (Kurt Tucholsky). Друго место је освојио Микичић Виктор, ученик Гимназије Младеновац (Самуи́л Я́ковлевич Марша́к: Дом, который построил Джек), а треће су поделиле Стојановић Саша из Гимназије Смедерево (Maia Mayor: I Want to Be) и Вучетић Милица из Гимназије  Младеновац (Маљвина Матрасова: Папа и дочка), која је освојила и Награду публике, саопштено је из Народне библиотеке.

Дванаеста Стиховизија је одржана у условима пандемије вируса COVID-19, па је и формат такмичења прилагођен текућим условима, како се безбедност учесника не би довела у питање. Комуникација са школама и такмичарима, достављање радова и видео-снимака и гласање публике обављани су on-line.

На овогодишњем такмичењу у рецитовању учествовала су 42 ученика из 10 средњих школа из Смедерева, Младеновца, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Петровца на Млави и Ниша. То су: Гимназија Смедерево, Техничка школа Смедерево, Економско-трговинска школа Смедерево, Медицинско-фармацеутска школа Света Петка Смедерево, Гимназија Младеновац, Гимназија Велика Плана, Паланачка гимназија, Економско-угоститељска школа Вук Караџић Велика Плана, Средња школа Младост Петровац на Млави и Уметничка школа Ниш. Ученици су рецитовали на 7 страних језика: енглеском (16), руском (10), немачком (5), француском (4), италијанском (4), латинском (2) и јапанском (1).

Пропозиције су предвиделе да учесници уз пријаву доставе видео-снимак свог наступа. У суботу, 28. новембра,  стручни жири је изабрао такмичаре којима је омогућено да се у финалу надмећу за једно од прва три места на дванаестој  Стиховизији, као и да освоје награду публике коју је одредио број лајкова добијених на друштвеним мрежама. Стручни жири је у оба такмичарска дана радио у следећем саставу: Марина Лазовић, професор руског и српског језика и књижевности, библиотекар саветник, директор Народне библиотеке Смедерево; Биљана Живановић, професор оријенталне филологије, библиотекар саветник,  руководилац Одељења стране књиге НБСД; Милица Марковић, мастер професор француског и италијанског језика и књижевности, библиотекар НБСД; Софија Грба, мастер библиотекар-информатичар, виши библиотекар НБСД и Хелена Милошевић, професор шпанског језика и књижевности.

За допринос промовисању језичке разноврсности манифестације, награђена је Томић Габријела (Средња школа Младост Петровац на Млави) која је ове године рецитовала на јапанском језику (Kenji Miyazawa: Ame ni mo makezu). За изузетно владање страним језиком жири је наградио Баталов Наталију (ЕУШ Вук Караџић Велика Плана).

Матуранти Гарић Јован (Гимназија Смедерево), Кандић Николина (Гимназија Младеновац), Томић Габријела (Средња школа Младост Петровац на Млави) и Цветковић Исидора (Гимназија Смедерево) награђени су за четворогодишње учешће на Стиховизији.

Сви финалисти и професори страних језика који су их припремали за такмичење биће награђени књигама, поклонима и бесплатним уписом у Библиотеку за наредну годину, а победници још и дипломама Народне библиотеке Смедерево и вредним наградама.

Као пратећи програм дванаесте Стиховизије,  организован је наградни фото-конкурс Поезија итд., трећи у циклусу под називом Свет кроз објектив младих које ће Одељења стране књиге организовати за средњошколце и у наредном периоду.

Ученици су били позвани да дигиталним фотографијама илуструју своје омиљене песме или стихове. Уз фотографију је било потребно послати и песму/стих који су аутору фотографије послужили као инспирација. Песме/стихови требало је да буду на неком од страних језика. Комплетан материјал, уз попуњену пријаву, требало је послати организатору конкурса електронским путем. На конкурс су пријављена 73 рада чији су аутори ученици средњих школа широм Србије. Стручни жири је одабрао најбоље радове који су приказани на изложби у холу Народне библиотеке Смедерево и Фејсбук страници Стиховизија. 

Прво место је освојила Ивана Чепић, ученица Економско-трговинске школе Пожаревац. Иванин рад је инспирисан песмом Me Myself and I (G-Eazy & Bebe Rexha). Друго место је освојила Софија Живковић из Пожаревачке гимназије (Bebe Rexha: Beautiful Life), а треће Димитрије Стевић из Пожаревачке гимназије (Johny Mercer: Autumn Leaves).

За друштвено-ангажовани приступ теми жири је наградио Радојичић Анђелу, ученицу Медицинско-фармацеутске школе Света Петка из Смедерева (Nick Bonin: Abuse).

У публикацији Стиховизија 12 која је у припреми биће приказан избор материјала прикупљеног током припреме и реализације догађаја који су чинили овогодишњу манифестацију Стиховизија.

СДН

фото: НБС

 

Comments are closed.