КРАГУЈЕВАЧКИ АКАДЕМСКИ ОРКЕСТАР АКОРДЕОНИСТА БЕЗ ПУБЛИКЕ, СНИМАК НАКНАДНО НА ЈУ ТЈУБ КАНАЛУ ЦЗК

Крагујевачки академски оркестар акордеониста који доноси аутентично музичко искуство уз неговање високог квалитета одржаће концерт у Великој дворани Центра за културу Смедерево у суботу, 28. новембра, саопштено је из ове установе.

-Због актуелне епидемиолошке ситуације овај музички догађај који показује у пуном сјају и уз озбиљне стандарде могућности оркестра хармоника одиграће се без публике. Али, то не значи да ће нашој публици задовољство у праћењу врхунског музичког програма бити ускраћено. Комплетан концерт овог јединственог оркестра који наступа под диригентском управом угледног професора Предрага Костовића биће снимљен и емитован на званичном ју тјуб каналу Центра за културу Смедереву. Благовремено ћемо објавити термин премијерног емитовања, а снимак ће трајно остати доступан за праћење свима који су заинтересовани – наводе у ЦЗК.

На концертном репертоару су Увертира за оперу „Руслан и Људмила“ Михаила Глинке, Milonga del angel, дело знаменитог аргентинског композитора Астора Пијацоле током чијег извођења ће као солиста на бандонеону наступати Петар Мирков, Милонга из дуплог концерта за гитару и бандонеон Астора Пијацоле (солисти Душан Мирков, гитара и Петар Мирков, бандонеон), Шпанска игра Мануела де Фаље, Музика из филма Cinema Paradiso, коју је компоновао Енио Мориконе (солиста Катја Пуповац, фрула), У свет В. Николова (солиста Катја Пуповац, фрула), Балада нерођених, композиција Боре Дугића (солиста Катја Пуповац, фрула) и Dancon br. 2, дело које је компоновао Артуро Маркез (солиста Катја Пуповац, фрула).

Крагујевачки академски оркестар акордеониста основан је 2018. године, са циљем да домаћој и иностраној публици понуди аутентичан звук оркестра хармоника на високом професионалном нивоу. Оркестар акордеониста чине студенти и професори крагујевачког Филолошко уметничког факултета на катедри за хармонику, као и професори Музичке школе у Крагујевцу. Катедра за хармонику крагујевачког ФИЛУМА је једна од најпризнатијих катедри у Европи, о чему сведоче освојене награде на најпрестижнијим светским такмичењима. За кратко време, захваљујући огромном ангажовању и ентузијазму чланова, а уз подршку града Крагујевца и Музичког центра, Крагујевачки академски оркестар акордеониста постигао је запажене резултате. У априлу 2018. године на 43. Међународном такмичењу акордеониста Сусрети у Пули (Хрватска) осваја апсолутну победу у свим категоријама и доноси граду Крагујевцу велико признање, прелазни пехар града Пуле. На 9. Међународном такмичењу оркестара у Тивту ( Црна Гора) 2019. године, оркестар је такође проглашен победником, чиме је потврђен како квалитет Оркестра, тако и значај улагања у овакав вид музичког изражавања.

Под руководством реномираног професора Предрага Костовића, оркестар је самостално и са солистима (Влатко Стефановски) наступао у нашој земљи и земљама региона (Коларчева народна задужбина у Београду, Словенија, Славонски брод, Требиње, Пула, Тиват, Алексинац, Крагујевац..) Могућност да оркестар поприми интернационални реноме лежи у квалитетном музичком изразу, и одабиру репертоара.

Предраг Костовић основно и средње образовање стиче у Крагујевцу у школи „др Милоје Милојевић”, након чега 1991. године уписује студије хармонике на престижном Конзерваторијуму П. И. Чајковски у класи проф В. Бесфамиљнова (Кијев, Украјина) и завршава их 1995. године. Упоредо са студијама хармонике показује велико интересовање за дириговање. Након завршених студија враћа се у свој родни град Крагујевац,где заснива радни однос као наставник хармонике и диригент оркестра у средњој музичкој школи „др Милоје Милојевић”. Професионалну каријеру паралелно наставља и на катедри за хармонику ФИЛУМ-а у Крагујевцу и већ деценију и по успешно се бави како академским тако и уметничким радом. Први је магистрант ФИЛУМ-а Крагујевац 2011.године у класи проф.Радомира Томића, а од 2016. године ради у звању- ванредни професор. Као диригент са оркестром хармоника средње школе и као солиста остварио је значајан број наступа у Србији, Македонији, БиХ ,Украјини, Италији и Немачкој. Учествовао је у раду жирија на многобројним домаћим и међународним такмичењима . Начин рада и преданост коју показује у раду са студентима огледа се у њиховим успесима и освојеним наградама. Негујући класичан репертоар и развијајући своју професионалну каријеру, и данас активно концертира, учествује у раду жирија и као предавач на семинарима.

СДН

фото: ЦЗК

 

 

Comments are closed.