РАТСЕ БРОЈ ИНФИЦИРАНИХ – У СМЕДЕРЕВУ ЗА ДАН 77 НОВИХ СЛУЧАЈЕВА

Према најновијим подацима Завода за јавно здравље у Пожаревцу, у Смедереву је за последња 24 сата регистровано још 77 нових случајева инфекције новим корона вирусом. Од тог броја, 31 нови случај потврђен је на основу резултата тестова пристиглих овог преподнева, док је остатак од среде после подне.

-Променила се методологија у тестирању на корона вирус, па сада, осим ПЦР тестова на чије резултате чекамо, уведени су и брзи антигенски тестови, чији су резултати познати одмах. На овај начин у среду после подне тестирана су лица са сумњом на инфекцију, тако да је ово збир позитивних из тог периода и данас до 13 часова – појаснила је за наш портал Ана Јовановић, директорка ЗЗЈЗ Пожаревац, објашњавајући раст новозаражених у нашем граду.

Додала је и да је, када је реч о преносу заразе, сада у питању локална трансмисија, односно, преношење вируса са особе на особу у оквиру породице и међу пријатељима.

-Сви значајнији контакти особе код које је потврђено присуство короне добијају решење о изолацији, а то су лица са којима је заражена особа била у контакту дуже од пола сата без маске, најчешће, сви чланови породице и пријатељи и сви треба да буду изоловани 14 дана – наводи др Јовановић.

Пораст инфицираних забележен је и на територији суседних општина,  још 19 их је регистровано  у Смедеревској Паланци и 3 у великој Плани, за дан на територији Подунавског округа укупно 99 особа.

Од укупно 11.240 узорака тестираних од почетка епидемије, у Подунавском округу регистровано је 1.734 позитивних. Највећи број у Смедереву – 974, затим у Смедеревској Паланци 489 и у Великој Плани 298.

Ј.В.

 

Comments are closed.