ДокТок: ДИЈАБЕТИЧАРИ САДА МОГУ НА РЕДОВНЕ КОНТРОЛЕ И ОНЛИНЕ

Дијабетес је један од највећих проблема данашњице, свака 11. особа има дијабетес, док према подацима Светске здравствене организације, у свету има 425 милиона оболелих, од чега је чак милион деце и адолесцената са типом I. У нашој земљи оболелих има око 860 000, док је проценат недијагностикованих 35%, због чега је шећерна болест пети водећи узрок смрти у Србији. Рана дијагноза и редовне контроле могу да држе ову болест под контролом. Ипак, услед пандемије вируса Цовид-19, тек 20% оболелих долази на редовне заказане прегледе и стога се телемедицина намеће као једно од решења у даљој нези пацијента, а може укључивати дијагнозу, праћење стања или чак лечење пацијента, подсећају из ДокТок платформе.

-Дијабетес као хронична, доживотна и прогресивна болест по току има дефицит имуноглобулина и већи ризик за развој и лечење инфекција било којим агенсом, па тако и вирусом Ковид-19. Свака инфекција редукује већ смањени имунитет пацијента дијабетичара, а Ковид пандемија због страха од глобалне пандемије, за сопствени живот, ослабљеног кретања и учествовања у социјалној култури, повећаног уноса хране, као и ређа контрола параметара болести и немогућности доласка код надлежног лекара по савет за корекцију терапије и савет. Стога је примена телемедицине у ендокринологији и дијабетологији у напредовању, посебно у развоју свести лекара и пацијената за потребом ове напредне технологије комуникације за добробит пацијента, како у заштити и лекара и пацијента од инфекције, тако и за добијање адекватних информација, односно препорука превенције и лечења дијабетичара – наводе из ове платформе.

Др Љиљана Миловановић, специјалиста ендокринолог, која је и активни корисник овог типа медицине, сматра да су могућности велике: почев од момента дијагностиковања болести преко доступних тестова за дијагностику болести, па до потврде дијагнозе на основу виђених налаза, контроле болести пружањем терапије, превенције компликација и препоруке за даље лечење.

-Стање оболелог преко тражених познатих параметра добре контроле болести се прати, коригује се или мења терапија, едукује се пацијент о самоконтроли и подешавању дозе лекова или инсулинске терапије према мереним вредностима тражених анализа, посебно и најчешће гликемијама – рекла је др Миловановић.

Комуникација је једноставна, захвална и тражи се само од пацијента да има неки валидан налаз код себе, већ припремљен, а ако нема, добија упутство шта треба да припреми за следећи сусрет. “То је одличан модел лечења дисциплинованих пацијената, провера њихове самоконтроле и упућивање новооболелих о статусу болести, контролама и превенцији акутних погоршања. Зато је моја порука пацијентима свих старосних група овим путем: јавите се и олакшајте себи живот са дијабетесом”, додаје др Миловановић, са којом се можете консултовати на платформи за бесплатне здравствене консултације DokTok.

Поводом светског дана борбе против дијабетеса, ДокТок у сарадњи са лекарима специјалистама за дијабетес организује ливе укључење на свом Инстаграм профилу. Овим путем позивамо све да на ДокТок друштвеним мрежама (Instagram, Facebook) шаљу своја питања, на које ће у суботу 14.11. у 13х одговарати др Драгана Милосављевић, специјалиста интерне медицине.

СДН

 

Comments are closed.