УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ „СМЕДЕРЕВСКЕ ПЕСНИЧКЕ ЈЕСЕНИ“

У смедеревском Центру за културу уручене су награде овогодишњег Међународног фестивала поезије „Смедеревска песничка јесен“, а организаторима је успело, да упркос актуелној епидемиолошкој ситуацији, окупе готово све добитнике и јавности представе њихов рад.

Академику Милосаву Тешићу, песнику, лексикографу и есејисти, уручен је „Златни кључ“ Смедерева, а песникињи за децу Зорици Бајин Ђукановић „Златни кључић“. Награде су примили и Александра Љубисављевић – „Смедеревског орфеја“, Мирослав Костић Коле – „Златну струну“, док ће Повеља „Златко Красни“ накнадно бити уручена добитници Злати Коцић, која је била спречена да се појави на фестивалу. Повеља листа „Наш глас“ отишла је у руке Зорана Попадића (Зосима Попца), а са по једном песмом представљени су и аутори Биљана Миловановић Живак, Мирослав Демак и Живорад Ђорђевић Жеђ, чије су песме објављене у овогодишњој двојезичној едицији „Меридијана“.

Вече поезије почело је на  Дечијем одељењу Народне библиотеке где су најмлађим песницима, ученицима нижих разреда основних школа, најбољима на конкурсу „Златно словце“, уручене пригодне награде, а били су привилеговани и да се друже са овогдишњом добитницом „Златног кључића“, песникињом Зорицом Бајић Ђукановић. На Позајмном одељењу отворен је Сајам поезије, где су на једном месту изложене све збирке песама објављене у Србији између два фестивала.

Организатори су истакли да је овогодишњи фестивал, упркос проблемима са корона вирусом, организован, иако у значајно сведенијем обиму, како се не би прекинула традиција дуга пола века, најавивши да ће, када епидемилошка ситуација то дозволи, од пролећа наредне године, са свим добитницима у Смедереву бити организоване књижевне вечери, како би у непосредном контакту са публиком била представљена њихова дела.

Покровитељ фестивала су Министарство културе и информисања и град Смедерево.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.