FESTIVAL POEZIJE „SMEDEREVSKA PESNIČKA JESEN“ BEZ PUBLIKE, ALI STRIMOVAN NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Svi programi ovogodišnjeg, 51-og Međunarodnog festivala poezije „Smederevska pesnička jesen“, koji se održavaju ove večeri u Narodnoj biblioteci i Centru za kulturu, biće, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, održani bez publike, ali će za sve zainteresovane biti organizovan lajv striming na svim društvenim mrežama, najavljuju predstavnici festivala.

Višendnevno tradicionalno trajanje festivala, ove godine „upakovano“ je u jedan dan, ali neće biti izostavljen gotovo nijedan program iz sadržaja ove poetske manifestacije. Tako će u 18 časova, na Dečijem odeljenju smederevske biblioteke, za 12 nagrađenih mališana koji su učestvovali na konkursu „Zlatno slovce“ biti organizovan susret sa pesnikinjom Zoricom Bajin Đukanović, koja je ove godine dobila „Zlatni ključić“. Na Pozajmnom odeljenju biblioteke, sat kasnije, biće otvoren Sajam poezije, a za 19 sati i 30 minuta planiran je glavni program u Velikoj dvorani Centra za kulturu. Tu će biti dodeljeno svih šest festivalskih nagrada, uz prigodan prateći program i obraćanje laureata, u prisustvu učesnika, organizatora, predsatvnika lokalne samouprave i ministarstva kulture i medija.

Podsetimo, ove godine nagradu „Zlatni ključ“ dobio je pesnik, leksikograf i esejista Milosav Tešić, redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti. Takođe, biće uručene i nagrade „Smederevski Orfej“, „Zlatna struna“, Povelja lista „Naš glas“, koa i Povelja „Zlatko Krasni“. Biće predstavljena i poezija Biljane Milovanović Živak, Živorada Đorđevića Žeđa i Miroslava Demaka (Slovačka), autora čije su pesme objavljene u ovogodišnjoj dvojezičnoje ediciji festivala.

J.V.

 

Comments are closed.