ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ „СМЕДЕРЕВСКА ПЕСНИЧКА ЈЕСЕН“ БЕЗ ПУБЛИКЕ, АЛИ СТРИМОВАН НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Сви програми овогодишњег, 51-ог Међународног фестивала поезије „Смедеревска песничка јесен“, који се одржавају ове вечери у Народној библиотеци и Центру за културу, биће, у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, одржани без публике, али ће за све заинтересоване бити организован лајв стриминг на свим друштвеним мрежама, најављују представници фестивала.

Вишендневно традиционално трајање фестивала, ове године „упаковано“ је у један дан, али неће бити изостављен готово ниједан програм из садржаја ове поетске манифестације. Тако ће у 18 часова, на Дечијем одељењу смедеревске библиотеке, за 12 награђених малишана који су учествовали на конкурсу „Златно словце“ бити организован сусрет са песникињом Зорицом Бајин Ђукановић, која је ове године добила „Златни кључић“. На Позајмном одељењу библиотеке, сат касније, биће отворен Сајам поезије, а за 19 сати и 30 минута планиран је главни програм у Великој дворани Центра за културу. Ту ће бити додељено свих шест фестивалских награда, уз пригодан пратећи програм и обраћање лауреата, у присуству учесника, организатора, предсатвника локалне самоуправе и министарства културе и медија.

Подсетимо, ове године награду „Златни кључ“ добио је песник, лексикограф и есејиста Милосав Тешић, редован члан Српске академије наука и уметности. Такође, биће уручене и награде „Смедеревски Орфеј“, „Златна струна“, Повеља листа „Наш глас“, коа и Повеља „Златко Красни“. Биће представљена и поезија Биљане Миловановић Живак, Живорада Ђорђевића Жеђа и Мирослава Демака (Словачка), аутора чије су песме објављене у овогодишњој двојезичноје едицији фестивала.

Ј.В.

 

Comments are closed.