ДВОДНЕВНО ИЗДАЊЕ „НУШИЋЕВИХ ДАНА“, НАГРАДА ОЛИВЕРИ КАТАРИНИ

Представа Позоришта Славија из Београда „Коштанин Твист“ по мотивима драме Луца Хибнера ,,Грета, страна 89” , у режији Андреја Шепетковског, изведена је синоћ у Великој дворани Центра за културу, у оквиру главног програма дводневног фестивала „Нушићеви дани“. Судећи по реакцијама, публици се допала „отворена проба Коштане“ коју су дочарали глумци Драгана Дабовић и сам режисер и глумац Андреј Шепетковски.

Другог дана фестивала, у уторак, 3. новембра,на истој сцени, биће изведена представа „Руска смрт-вотка и шампањац“ рађена у копродукцији Атељеа 212 и Театра Вук, коју је по делу савремене руске драмске списатељице Ирине Васковске режирала Андреа Ада Лазић.

Представа упознаје публику са ликовима две сестре које у старој викендици на периферији града  живе своју „руску смрт“. У њиховој кући се, сплетом околности, буди Алексеј и појављује се пламичак наде да ће заустављени животи кренути напред. Ауторка драме успева да исклеше хумор из најтрагичнијих околности и преведе суморну свакодневицу у раван апсурда. У представи играју Милица Михајловић, Исидора Минић и Небојша Илић.

Извођењу представе претходиће церемонија уручења Нушићеве награде за животно дело глумици Оливери Катарини, према одлуци жирија у коме су ове године Братислав Петковић, драмски писац и редитељ (председник жирија), Љиљана Стјепановић, драмска уметница, и Слободан Бода Нинковић.

Програм је, како су раније објаснили организатори, планиран са тежњом да се у специфичним околностима очува континуитет у организацији фестивала значајног за културни идентитет Смедерева, као и за афирмацију великана наше културе Бранислава Нушића. Сведеност у погледу овогодишње програмске понуде условљена је компликовањем епидемиолошке ситуације у комбинацији са чињеницом да се представе изводе у затвореном простору.

Покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања и Град Смедерево.

Програм почиње у 20 часова.

 

 

Ј.В.

фото престава: СД новине

 

 

Comments are closed.