ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СМЕДЕРЕВА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Саслужењем свештеника смедеревске Црквене општине и полагањем венаца на Споменик страдалима у ратовима 1914-1919. обележен је Дан ослобођења Смедерева у првом светском рату. Венце су положиле делегације Војске Србије, локалне самоуправе, градског одбора СПС-а, Удружења потомака ратника 1912-1918, Удружења потпмака ратника Липе и СУБНОР-а.

-Данас морамо бити поносни на држање српских ратника у борби, али такође, морамо бити поносни на српске жене, страце и децу под мукотрпном окупацијом. Скрушени морамо бити пред невероватним бројем страдалих. Јер поред слома државе 1915-те, губици у становништву представљали су најтежи биланс Србије у Првом светском рату. Највиталнији, радно и продуктивно најспособнији део становништва нарочито је страдао у рату. Индексу страдања треба додати и велики број тешких или лакших инвалида, како физички, тако и психички растројених људи. Успомену на све њих морамо чувати у колективном сећању због будућности у коју су они гледали – рекао је Бранко Милановић, председник Удружења потомака ратника.

Споменик на који су положени венци подигнут је на главном градском тргу и освештан 1. децембра 1926. године, на дан проглашења нове државе, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Ј.В.

фото: СД новине

 

 

Comments are closed.