ЈП ГРЕЈАЊЕ: СПРЕМНО СМО УШЛИ У ГРЕЈНУ СЕЗОНУ

Грејна сезона у Србији је почела, а радијатори корисника ЈП „Грејање“ Смедерево били су топли и два дана пре њеног званичног почетка, с обзиром на то да су раније „стављање у погон“ наметнуле спољне температуре. Каква је ситуација када је реч о енергентима, одрађеним ремонтима и да ли се планира повећање цене грејања, разговарали смо са извршним директорм ЈП „Грејање“ Смедерево др Дејаном Спасићем.

*С обзиром на чињеницу да је пре пар дана завршено асфалтирање дела блоковског дворишта иза зграда старе Парњаче, где су рађени топловоди, да ли је тиме окончан процес ремонтних активност и да ли је то утицало на почетак грејне сезоне?

-Завршни грађевински радови нису утицали на функционалност топловода. ЈП Грејање је грејну сезону 2020/2021. почело 13. октобра, са првим већим падом спољње температуре. Дванаест котларница на мазут и две гасне котларнице су тада кренуле са радом, а тиме и са испоруком топлотне енергије према свим корисницима – наводи Спасић

*Да ли сте задовољни одрађеним ремонтима, обзиром на околности око пандемије и мањим финансијским приливима?

-У летњем периоду успели смо адекватно да припремимо постројења, односно планиране ремонтне активности су изведене у пуном обиму и ту можемо, од већих захвата како по обиму посла тако и по висини финансијских улагања да издвојимо ремонт котловских јединица, замену неколико деоница примарног топловода, реконструкцију неколико котлова, ремонт и модернизацију топлотних подстаница, реконструкцију димњака у КО Београдска банка – каже извршни директор ЈП „Грејање“ Смедерево.

*Да ли има довољно горива на залихама и да ли ће касније доћи до корекције цене грејања, обзиром да је такав захтев у овом тренутку одбијен?

ЈП Грејање је ову грејну сезону почело са залихама лимитираним запремином постојећих резервоара. То нам даје сигурност за прва два месеца рада. Престанак производње мазута „средњи С“ у НИС-у и увођење нискосумпорног мазута НСГС, као јединог производа од нове године, довешће до значајнијих промена када је у питању набавна цена мазута, али ћемо учини све што је у нашој моћи да одложимо што је могуће дуже преливање те корекције на цену грејања – појашњава Спасић.

*Шта могу ваши корисници да очекује ове зиме?

Прошла грејна сезона је завршена у сенци пандемије корона вируса и ванредног стања, а ова је почела са показатељима да ће корона вирус поново усложнити живот и рад у свим областима. ЈП Грејање ће се обзиром на све околности трудити да својм радом олакша живот суграђана и поручујемо да ћемо у томе сигурно успети и да ће станови и у овој грејној сезони бити топли као и претходних година – уверен је извршни директор ЈП „Грејање“ Смедерево.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.