ДокТок: ТЕЛЕМЕДИЦИНА КАО ЈЕДАН ОД НАЧИНА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ДОЈКЕ

Пандемија коронавируса ставила је већи фокус на телемедицину као један од канала за решавање недоумица и консултовање са лекаром без одласка у Дом здравља. Добра информисаност и редовни прегледи играју велику улогу у превенцији и раном откривању бројних обољења, међу којима је и рак дојке. Статистички подаци који се објављују сваког октобра, међународног месеца против овог обољења, нису охрабрујући.

-Глобално, на годишњем нивоу региструје се 1.670.000 нових случајева, а умре 522.000 људи, док статистика у Србији говори да се годишње открије 4.600, а умре 1.600 људи – каже Прим Мр сци др мед. Драган Ранков, гинеколог и акушер, лекар волонтер на онлајн платформи ДокТок.

Уколико се дијагноза постави у раној фази, у 95% случајева рак дојке се лечи. Зато, први кораци у превенцији овог обољења јесу редовни самопрегледи уз онлајн консултовање са лекарима које помаже у препознавању симптома или отклања недоумице. „

-Како симптома у почетку нема, болест је тешко детековати, али се зато како иста напредује, јављају квржице, чворићи, оток пазушних јама, као и бол и осетљивост ткива дојке – рекао је проф. др Ранков.

Телемедицина је ту да у овом стадијуму пружи асистенцију пацијентима у самосталном прегледу, одговори на сва важна питања и помогне у потенцијалној детекцији обољења.
Чињеница је да од овог облика рака најчешће обољевају жене, али исто тако може да се јави и код мушкараца, где се обично детектује у каснијој фази. Стога, и прогнозе за лечење су знатно лошије од жена, од укупног броја болесника без обзира на стадијум болести пет година преживи 36%, а 10 година 17% пацијената. Телемедицина је ту да помогне при самопрегледу, као и да се рак дојке, уколико постоји, утврди у ранијем стадијуму, особа упути на даље анализе и лечење, а затим да се прати њено стање и пружи неопходна лекарска помоћ у виду консултација.
Пионир телемедицине код нас је онлајн платформа за пружање здравствених консултација ДокТок, на којој пацијенти имају прилику да ступе у контакт са лекаром по избору, обаве консултацију путем видео, цхат или аудио разговора и потпуно бесплатно реше недоумице које имају. Први корак је свакако на нама, те је самопрегледе пожељно практиковати једном месечно, најбоље 5-10 дана од почетка менструалног циклуса. Клинички и ултразвучни прегледи препоручују се једном годишње, док се мамографија код жена 20-35 година препоручује само базично, а код жена 40+ на сваке 2-3 године. Развојем телемедицине, развијају се и могућности које се пружају у лечењу овог обољења, те су неки од корака који се очекују у будућности и мамографија на даљину, очитавање и тумачење резултата, као и пружање релевантне терапије на основу очитаних резултата, саопштавају представници ДокТока-а.

СДН

 

Comments are closed.