ВИШИ СУД СМЕДЕРЕВО: ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ОПТУЖЕНИМА ЗА УБИСТВО СТЕФАНА ФИЛИЋА ИЗ ВЕЛИКЕ ПЛАНЕ

Читањем оптужнице и изношењем одбране пред Вишим судом у Смедереву почело је суђење за убиство 18-огодишњег Стефана Филића из Велике Плане, за које су главни оптужени Никола Б. (20) и Митар П. (20). Несрећног младића двојица насилника претукли су почетком фебруара пошто је хтео да одбрани млађег брата и друга, на које су они прво насрнули. Није успео да смири ситуацију, сукоб је ескалирао, а док је лежао на плочнику Никола Б. га је шутнуо ногом у главу. Стефан је преминуо од последица повреда после 30 сати проведених у коми.
На почетку изношења одбране, оптужени су негирали оптужбе, понављајући да су били само виновници туче која је избила између две групе младића, те да је Филић страдао у тој тучи. Никола Б. је, међутим, признао да је преминулог младића шутнуо у главу док је овај непомично лежао на плочнику, назвавши то непромишљеним потезом.
-Напомињем да никакве туче није било, него да је једноставно употребљено насиље од стране оптужених, према Стефану Филићу, а да је то за последицу имало смрт самог Стефана – каже Борко Петковић, правни заступник породице Филић и додаје да очекује да након свих предложених и изведених доказа оптужени буду оглашени кривим, и да им казна буде изречена у складу са законом.
Никола Б. и Митар П. претукли су Стефана Филића 2. фебруара испред клуба “Бродолом” у Великој Плани. После хапшења су саслушани у Основном јавном тужилаштву, али су тада били осумњичени за наношење тешких телесних повреда. Међутим, после смрти Стефана Филића сагледане су све околности догађаја, па је случај прешао у надлежност Вишег тужилаштва у Смедереву, које ухапшене терети за тешко убиство, за које је запрећена казна од најмање десет година затвора или доживотна робија.
-Верујемо у правосуђе, од почетка су радили како треба. Очекујемо максималну могућу казну. Било је ту још учесника, очекујемо да ће сви добити максималне казне. Нама Стефана ништа не може да врати, верујте, онаквог момка кога је заслуживала Србија. Сваки пут изнова проживљавамо тугу и бол, који нису престајали ниједног момента, само су све јачи и јачи. Верујемо у правду и надамо се да ће судство одрадити свој посао – рекла је Јаворка Марковић, Стефанова тетка.
Осим најближих и сродника настрадалог Стефана, суђењу је присуствовала и група његових другара, која је из Велике Плане дошла да, како кажу да подршку породици преминулог друга у тешким тренуцима и да покажу да има много људи који желе да правда буде задовољена.

Ј.В.

 

Comments are closed.