ЦЗК: ТРИБИНА „ИДЕНТИТЕТ КАО ЛИЧНА ПРИЧА“

У уторак, 20. октобра са почетком у 19 сати, у Концертној дворани Центра за културу Смедерево биће одржана трибина „Идентитет као лична прича“ у оквиру које ће гостовати др Александар Фатић, научни саветник на Институту за филозофију и друштвену теорију у Београду, саопштавају организатори.

Однос према питању идентитета биће током програма представљен кроз упознавање са концепцијом  према којој је нечији идентитет сагледан као лична прича која повезује прошлост, садашњост и будућност и укључује вредносну перспективу као битан чинилац. Схватање сходно коме је језгро личног идентитета образовање „животне приче“ биће повезано са доживљајем да смо аутори сопственог живота и да имамо контролу над њим, са питањем о показатељима очуваности личног идентитета, као и о поремећајима, деформацијама, кидањима, „кривљењима“ наратива који доводе до кризе идентитета.

Биће размотрено и питање о идентитету као комуникативном, као и да ли је легитимно  говорити о приватном идентитету и приватном моралу.

У разговору са др Фатићем биће објашњена и разлика између аутентичних и аутономних наратива са једне стране и неаутентичних наратива, са друге стране.

На вредносну димензију и вредносну изградњу личног наратива, као и на могућност идеја да нормативно делују на човеков живот биће стављен посебан нагласак. Схватање идентитета као личне приче биће осветљено и у пољу терапеутског процеса или процеса саветовања у коме се ради на вредносном самопреиспитивању. У обради теме заинтересовани ће моћи да чују који би могао бити исход сучељавања етике и реторике дужности са етиком и реториком задовољства.

Др Александар Фатић дипломирао је филозофију у Београду, магистрирао у Прагу и докторирао на Аустралијском националном универзитету у Канбери. Његова основна интересовања укључују: филозофску праксу и однос филозофије, психотерапије и психијатрије; примењену етику; политичку филозофију. Аутор је књига „Интегративна психотерапија“, „Врлина као идентитет, емоције и морална личност“ (на енглеском језику). Аутор је бројних истраживачких радова у којима се бавио проблемом „доброг живота“ у филозофском саветовању, епикурејском етиком, релацијом кривичне одговорности и поремећаја личности, дипломатском етиком, наративном концепцијом личног и колективног идентитета, односом емоција и вредности.

СДН

 

Comments are closed.