ВИТЕЗОВИ ПОНОВО У МАЛОМ ГРАДУ

„Витешки октобар у Смедереву“ почео је минулог викенда у Малом граду смедеревске тврђаве, а биће настављен и наредног, када ће се међу зидине древног града, поново вратити средњи век.

Посетиоци су претходна два дана могли да уживају у демонстрацији борби витезова, изложбама оружја и оклопа постављеним по средњовековним шаторима и штандовима, али и да се опробају у вештинама попут стрличарства, коришћењем различитих врста оружја и оруђа. Такође, присутни су могли да испрате рад многих занатлија и радионица карактеристичних за раздобље које је оживљено у Малом граду. За предстојећи викенд у плану је, да под окриљем мрака, уз светлост ватре са бакљи, буде одиграна игра ватре и мача и тим аутентичним плесом са ватреним реквизитима биће обележен крај ове манифестације.

Организатори су програм осмислили са циљем да се настави традиција промоцисања витештва, започета прошле године у нашој Тврђави организацијом, сада већ чувене, 10-те, јубиларне „Битке нација“, која је у Смедерево довела учеснике са свих континената. Идеја је била да се у мају одржи фестивал „Витезови и легенде“, али је он одлаган у два наврата, због актуелне пандемије корона вируса, те је ово био начин да Смедерево остане на светској мапи витешких дестинација и припреми се за следећу годину.

СДН

фото: фејсбук страница Центар за културу Смедерево

 

Comments are closed.