ЦЗК: ТРИБИНА „ИЗМЕЂУ СВЕТОВА“

У среду, 7. октобра, са почетком у 19 сати у Концертној дворани Центра за културу Смедерево биће одржана трибина „Између светова- филмови Роуга, Малика, Линча, Кроненберга и Ходоровског“, најављују из ове установе.

Гост Центра за културу том приликом биће мр Драган Димчић, професор на Катедри монтаже на Факултету драмских уметности у Београду. Тематизација стваралаштва одабраних редитеља суочиће, уз артикулисање ауторских особености свакога од њих, са питањима о могућностима представљања у филмској уметности, о дометима настојања да се кроз филм учини присутном и евоцира скривена, неопипљива и тајанствена димензија постојања. Пажња ће бити посвећена редитељима чије су визије и стваралачки поступци значајни на пољу изналажења решења пред изазовом „показивања непоказивог“ и „исказивања неисказивог“. Разговор са мр Драганом Димчићем који се студиозно бавио делима Николаса Роуга, Теренса Малика, Дејвида Линча, Дејвида Кроненберга и Алехандра Ходоровског, уз инсерте из филмова и одговарајући илустративни материјал упутиће нас на перспективе преиспитивања света у коме живимо и статуса реалности, на везе и односе који измичу узрочно-последичном низу на који смо навикли и који добијају смисао у вишој стварности, на визије нових еволутивних могућности човека, на портале и процепе који омогућавају сусрет са зачудним и тајанственим или кошмарним, на проблем могућности да сагледамо целину у покушајима да схватимо живот и свет…Програм ће указати на моћи филмског језика у погледу дочаравања путовања ван граница простора и времена, до тачке превладавања наших подвојености, на трагање за везама видљивог и невидљивог дела наше егзистенције, на уроњеност у елемент мистерије и на филмске представе пута духовног усавршавања.

Улаз је слободан.

Мр Драган Димчић је као монтажер радио на филмовима „Златни бубрег“ (кратки играни филм у режији Биљане Ђурђевић), на интернационалном театарском пројекту On the way seekingу режији Ирене Ристић, за који је монтирао видео рад, као и на мултимедијалном театарском пројекту „Сага“ у режији Ирене Ристић за који је такође обавио монтажу видео рада. Као асистент монтаже радио је на дугометражном филму „Заједно“ у режији Младена Матичевића. Аутор је вишемедијске инсталације „Биоскоп за самца“, учесник групне изложба „Вишемедијска уметност“ у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“. Био је супервизор монтаже дугометражног играног филма „Претпоставка невиности“ у режији Јелена Марковић. Радио је монтажу и режију документарног концертног филма „Ah Ahilej- Live@REX”.  Аутор је и found footage видеа „Драматик“.

Ко-аутор je практикума за лабораторијске вежбе из предмета Видео продукција, аутор је текстова „Увод у found footage филм“ и „Лажни документарац- основна разматрања“. Аутор је књиге есеја о Николасу Роугу, Дејвиду Кроненбергу, Теренсу Малику, Дејвиду Линчу и Алехандру Ходоровском „Између светова“. Превео је са проф Миодрагом Медиговићем књигу „Изабрани дублови- филмски монтажери о филмској монтажи“. Бавио се монтажним техникама у романима Вилијама Бароуза.

СДН

 

 

 

 

Comments are closed.