СТРЕЉАШТВО: ШЕСТ ОДЛИЧЈА НА ДРЖАВНОМ ПРВЕНСТВУ ЗА КАДЕТЕ И МЛАЂЕ ЈУНИОРЕ

Кадети и млађи јуниори „Смедерева“ освојили су шест одличја на Првенству Србије ваздушним оружјем. Душан Бојић је објединио титуле првака Србије и победника финала Купа од прошле недеље, а екипа млађих јуниора коју је он предводио освојила је треће место, док су кадети били други. Велику радост су изазвале и медаље Анђеле Радојичић, која је после дужег низа година, за наш клуб на државном првенству освојила медаље стандардном ваздушном пушком у конкуренцији кадеткиња и млађих јуниорки, и то обе бронзане. Радојичићева је и предводила екипу кадеткиња која је дошла до вицешампионске титуле, саопштавају из Стрељачке дружине Смедерево.

Државно првенство стандардним ваздушним оружјем у Б програму (кадетски и узраст млађих јуниора и јуниорки), које је протеклог викенда одржано у Смедереву, обогатило је витрине Стрељачке дружине „Смедерево“, на ваздушном стрелишту у Спортској хали, али и увећало личне колекције медаља наших најуспешнијих стрелаца. Освојене су по три појединачне и екипна одличја. Радост у клуб првог дана првенства, када су одржана такмичења стандардном ваздушном пушком, најпре је донела Анђела Радојичић која је освојила бронзану медаљу у конкуренцији кадеткиња са 412,3 круга, колико је имала и Ања Кнежевић из Стрељачког клуба „Нови Београд Ушће“, али и бољу последњу серију, па је њој припала медаља јачег сјаја. Првакиња Србије за 2020. годину је Александра Хавран из СД „Јединство“ из Старе Пазове са фантастичних 418 кругова. Радојичићева је са овим резултатом повела и смедеревску екипу кадеткиња до постоља. У нашој екипи су још биле и Наталија Јовановић и Ивона Бојић. Овога пута на последњу серију изгубљена је екипна титула првакиња Србије, која је припала тиму који је и предводила Ања Кнежевић. „Смедерево“ и „Ушће“ су имали укупно по 1.195 кругова. Треће место освојила је „Црвена звезда“ из Београда са 1.183,2 круга. Са резултатом из квалификација Радојичић се као седма пласирала у финале у коме су наступале млађе јуниорке. Као најмлађа финалисткиња од самог почетка ушла је равноправно у борбу за медаље и готово током целог финала била је у прве три. На крају, после 18 финалних хитаца, наша стрелкиња и Кристина Лазаревић из „Ушћа“ за останак у финалу и борбу за медаље ушле су изједначене са 184,9 кругова, а да је Радојичић кандидат за медаљу потврдила је у наредна два финална хица са високих 10,8 и 10,7. Лазаревић је погодила 9,9 и 10,6. Радојичић је остала трећа са минималним заостатком од 0,1 круга иза другопласиране Ларе Цанић из СК „Ниш 1881“ и 0,6 кругова заостатка за првопласираном Теодором Вукојевић из СК „Чика Мата“ из Крагујевца. У наредна два хица Радојичић је погодила 10,0 и 10,4 а Цанић 10,2 и 10,6 и остала у борби за златну медаљу са Вукојевић која је погодила 10,3 и 10,1 тако да је се њена предност у односу на Цанић смањила на минималних 0,1 круг пред последња два финална хица. Цанић погађа 9,9 а Вукојевић 10,0 и незнатно повећава своју предност на 0,2 круга, да би затим са максималних 10,9 у последњем финалном хицу потврдила титулу државне првакиње за 2020. г. Цанић којој је припала вицешампионска титула последњим хицем погодила је 10,1. Успех који је остварила Анђела Радојичић је у том већи, што је дисциплина ваздушна пушка у категорији млађе јуниорке била најбројнија на првенству. Наступило чак 70 такмичарки. Медаље Анђеле Радојичић, стандардном ваздушном пушком на државном првенству, прве су у новијој историји нашег клуба.
Другог дана првенства када су одржана такмичења ваздушним пиштољем, радост су нам донели најпре кадети који су освојили друго место екипно. Лука Миливојевић и Петар Костић, заједно са најмлађим стрелцем „Смедерева“ Алексом Николићем забележили су укупан резултат од 1.508 кругова. Титула је припала Стрељачком спортском удружењу „Сава-Месарци“ са 1.552 круга, а трећа је била СД „Панчево 1813“ са 1.448 кругова. Душан Бојић у финале млађих јуниора пиштољем пласирао се као други у квалификацијама са 547 кругова, и повео екипу „Смедерева“ до екипног трећег места, заједно са Петром Костићем и Луком Миливојевићем. Наш тим је имао 1.553 круга, „Месарци“ су били други са 1.566 кругова, а титула је отишла „Панчеву“ са 1.589 кругова. Наш стрелац је одлично стартовао у финалу и током целог његовог тока одржавао значајну предност, испред другопласираног Златомира Марковића из „Месараца“, која је на крају износила великих 7,9 кругова. Бронзану медаљу освојио је Вељко Митровић из СК „Алекса Дејовић“ из Ужица. Тако је наш стрелац освојио дуплу круну, јер је победио и на прошлонедељном финалу Купа. Оба такмичења су одложена са пролећа за сам крај лета и почетак јесени, па се може рећи да се сезона ваздушним оружјем наставља или почиње првим колом Купа Стрељачког савеза Србије у А програму (јуниори/ке и сениори/ке) 17/18. октобра у Смедереву, док ће се недељу дана раније у Београду одржати такође, одложено Првенство Србије у Б и Ц програму серијском ваздушном пушком (пионири/ке, јуниори/ке, сениори/ке) и пиштољем (пионири/ке).

СДН

фото: Стрељачка дружина Смедерево

 

Comments are closed.