ОТВОРЕН СЕДМИ ТЕАТАР У ТВРЂАВИ

Извођењем представе „Смедерево 1941.“ Српаког народног позоришта из Новог Сада почео је седми позоришни фестивал „Театар у тврђави“. Након померања термина, због пандемије корона вируса, организатори су успели да задрже исти репертоар, најављен за јул, па ће тако љубитељи позоришне уметности бити у прилици да у Малом граду до 25. септембра, погледају још пет представа, од којих је једна за децу.

Фестивал је званично отворио Александар Милосављевић, театролог и аутор текста „Страдање глумаца СНП-а у Смедереву 1941.“, који је претходно, уз текст изведене драме Ане Ђорђевић, представљен публици на промоцији у Центру за културу.

-Постоји још једна траума са којом је суочено Смедерево – после рата овде је основано позориште, али одлуком државе је педесетих година угашено. Упркос томе, у овом граду постоји жеља да се виде позоришна дела. Неколико грдаова у Србији је те 1956-те остало без позоришта и осетите у њима неку позоришну тензију, али ни у једном од њих не осећам је тако интензивно као када дођем овде у Смедерево. Та жеља да имате позориште и да гледате позприште је много више од пуке потребе да проведете сат-два у доколици. Вечерас ћете гледати сјајну прдставу у којој ничег лаког нема, то и јесте задатак позиришта, не да пружа одговоре, него да поставља питања. Ви сте очигледно жељни да чујете та питања и да она буду иницирана са ваше стране у односу на оно што долази са сцене, зато је моје лично задовољаство што сам овде – рекао је Александар Милосављевић.

Поменуто оставрење настало је на основама једног од најзначајих историјских догађаја – највеће трагедије која је задесила Смедерево, а то је петојунска експлозија, која је, те 1941. године, однела и 17 живота чланова ансамбла Српског народног позоришта из Новог Сада.

-Ја сам један од ретких глумаца који се занима за историју, посебно за Други светски рат који је тема са највише контроверзи и недовољно истражена… Смедерево се није наметнуло као тема јер је то мени и Ани било интересанстно, већ зато што је толико значајна, не само за Српско народно позориште које је остао без читавог ансамбла – од 18 члановиа погинуло је 17.  већ читава једна палета тајни којом је тај догађај био обавијен, пружала је изузетну подлогу за једну драму. На основу тога је направљена скица драме. Почели смо онда да истражујемо, копањем по архивама Српског народног позоришта дошли смо до јако пуно материјала о самим трагично настрадалим глумцима. Мени је била фасцинантна чињеница да је, у историји Српског народног позоришта, ансамбл био најмлађи у тренутку те катастрофе, најстарији члан је имао 45 година, углавном су глумци били од 17,18,19,20 година, што је ту трагедију учинило још већом – рекао је Милован Филиповић, директор драме и глумац у представи „Смедерево 1941.“.

На репертоару фестивала у уторак увече је представа „Два витеза из Вероне“ Шабачког позоришта.

Ј.В.

фото: Фејсбук страница Центра за културу Смедерево (Ненад Живановић)

 

 

Comments are closed.