НОВА ГРЕЈНА СЕЗОНА, СТАРЕ ЦЕНЕ

У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, одржана је десета седница Управног одбора Пословног удружења „Топлане Србије“ на којој је разматрано тренутно стање у топланама и актуелна енергетска ситуација у Србији пред почетак грејне сезоне. Судећи према изјавама учесника, грађани не треба да брину јер енергената има довољно, а што је још важније, не би требало да дође ни до повећања цена ове услуге.

-Према информацијама које до сада има министарство, на бази извештаја које добијамо из топлана, све иде по плану. Ја очекујем да је све у реду, имамо још мање од месец дана до званичног почетка грејне сезоне, зависно од временских услова можда ће неки дан раније или касније почети, али мислим да је све спремно. Што се тиче енергената, на нивоу републике, снабдевање је стабилно, мазута и свих енергената има довољно, тако да је на топланама да све то сада изуговарају, обезбеде и да крену у грејну сезону – рекао је Зоран Предић, државни секретар Министарства рударства и енергетике.

Због актуелне епидемиолошке ситуације, извесних проблема било је у протеклом периоду у реализацији ремонтних активности, али из српских топлана уверавају да они неће угрозити рад постројења.

-Овде смо и да се информишемо у којој мери су завршени ремонтни радови и потписани уговори за снабдевање енергентима, и по ономе што ће бити разматрано, ситуација ће бити стабилна. У мањем обиму су обављени ремонтни радови, због пандемије и свих ових проблема које смо имали током летњег периода, али то нису незавршени полсови који  могу да угрозе наступајућу грејну сезону – истакао је Дејан Стојановић, директор Пословног удружења „Топлане Србија“.

И наше јавно предузеће „Грејање“, према речима директора Владимира Кулагића, спремно дочекује наредну грејну сезону.

-Ми приводимо ремонтне активности крају, очекујемо да у наредних десетак дана реализујемо оно што смо планирали, вероватно у максималном проценту. Спремни смо да, уколико буде потребе, кренемо и раније, пратимо временску прогнозу, према ономе што видимо не би требало да буде изненађења, али свакако ћемо бити спремни да почнемо и раније, као што смо то радили и претходних година. У овом тренутку су нам резервоари пуни, имамо енергената за наредних 6 недеља у просеку, 4-6 недеља, зависи од временских услова, и то је добра вест за наше грађане, не морају да брину. У току је тендер за набвку мазута за наредну грејну сезону, и наравно, надамо се да ћемо је реализовати до краја месеца, до почетка грејне сезоне свакако, и да ћемо без неких посебних пробелам или неких нерешених ствари ући у нову грејну сезону и успешно је одрадити – рекао је Кулагић.

Добра вест за грађане је најава учесника да ове године, највероватније, неће бити повећања цена ове услуге.

-И то ће бити једна од тема данас, да видимо како директори размишљају. Што се нас у министарству тиче, с обзиром на то да није долазило до неких значајних корекција цена енергената, који су иначе главни елемент за формирање цена, ми не очекујемо да би требало да дође до неких корекција, али, нормално, задња реч је на топланама и на локалним самоуправама – рекао је државни секретар Предић.

-Ми смо у обавези да сваке године доставимо локалној самоуправи обрачун цене, урадили смо то, највероватније ће бити задржана иста цена, то је оно што су мерни најавили, очекујем да не буде промена, и да ће ова грејна сезона да буде слична претходној, што се тиче и услова рада и цене, вероватно – рекао је Кулагић.

Састанку су осим поменутих саговорника, присуствовали чланови Управног одбора удружења, односно представници 15 градова, председник Скупштине удружења и представник Београдских електрана Горан Алексић, и председник Управног одбора и директор Новосадске топлане г. Добросав Арсовић.

Ј.В.

фото СД новине

 

 

Comments are closed.