НАЛЕД: ТРЕЋИНА НАМИРНИЦА ИЗ УГОСТИТЕЉСКОГ СЕКТОРА ЗАВРШИ НА ДЕПОНИЈАМА

У Србији се годишње баца готово 250.000 тона хране или 35 тона по становнику. Само у угоститељском сектору се наручује око 120.000 тона намирница од којих једна трећина заврши на депонији где ослобађају велике количине штетних гасова уместо да буду употребљене за производњу енергије, хране за животиње или компоста, речено је на конференцији за медије на којој је представљен пројекат за одговорно управљање отпадом од хране који заједнички спроводе НАЛЕД, Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ и компанија Есотрон.

Истраживање о познавању процедура за одговорно управљање отпадом од хране показала је да угоститељски објекти на дневном нивоу просечно произведу око осам килограма отпада од хране, док здравствене установе у којима се припрема и служи храна свакодневно генеришу чак три и по пута више – до 28 килограма.

Само петина истиче да познаје процедуре за управљање тим отпадом. Око 65% угоститеља и здравствених установа у којима се спрема и служи храна сав отпад од хране одваја. С друге стране, 19% фирми и установа признаје да тај отпад баца у контејнер.

– Највећи број установа у којима се отпад од хране не збрињава на адекватан начин као главни предуслов да би почели да га одвајају наводе потребу постојања одговарајуће инфраструктуре, обавезујућег законског оквира, али и увођење подстицајне политике којом би се наградило правилно управљање отпадом – умањењем пореза или накнада за одношење отпада – истакао је Слободан Крстовић, шеф Јединице за заштиту животне средине НАЛЕД-а.

Као један од првих корака у информисању угоститељских објеката и других великих кухиња на ову тему, НАЛЕД, Есотрон и ГИЗ су креирали Водич за правилно управљање отпадом од хране који нуди практичне савете за одговорно управљање овом врстом отпада у седам корака.

– Отпад од хране се углавном не раздваја од осталог комуналног отпада, тако да би требало најпре спречити стварање отпада смањењем порција или бољим планирањем набавке, а када отпад настане радити на његовој сепарацији и контактирати овлашћеног оператера који ће овај отпад збринути на адекватан начин који није штетан по животну средину – објаснио је Бојан Глигић, један од аутора водича и регионални менаџер компаније Есотрон, која се бави прикупљањем и обрадом отпада.

Начелница Одељења за управљање отпадом у Министарству заштите животне средине Радмила Шеровић најавила је да ће ускоро доћи до измена Закона о управљању отпадом, што ће отворити простор да се посебним правилником о управљању биоразградивим отпадом унапреди област збрињавања отпада од хране. Правилник би обавезао генераторе отпада од хране да га предају регистрованом оператеру, што је један од предлога НАЛЕД-а који је израдио и предлог нацрта правилника.

СДН

фото: НАЛЕД

 

Comments are closed.