“ДУНАВСКА ЛАЂА” ЗА ФИЛМ “СЕСТРИЦА”

Најбољи филм овогодишњег “Дунав филм феста” је “Сестрица”, драма рађена у швајцарско-немачкој копродукцији режисерки Стефани Чаут и Веронике Рејмонд, једногласно је одлучио жири у саставу Христина Поповић и Филип Ђурић, глумци, и Младен Ђорђевић, редитељ. “Дунавска лађица” награда за најбољи филм по избору младог жирија, припала је немачком филму “Ундине” у режији Кристијана Пецолда.

У конкуренцији за награде било је седам остварења насталих у европском културном простору између два фестивала, која су донела различите ауторске изразе.
Фестивал је затворен пројекцијом домаћег филма “Име народа” режисера Дарка Бајића, који говори о животу и раду политичара и правника Светозара Милетића, члана угарског парламента и борцу за права и независност Срба у аустроугарској Војводини и његовој ћерки Милици Томић, политичарки која се борила за права жена, новинарки и посланици. Након пројекције, део екипе овог филма представљен је смедеревској публици.

-Важно је да је Смедерево још један град који се придружио многим фестивалима у овој земљи, који раде на томе да будемо много ближи, а та да будмо ближи много добро знамо када се сетимо последњих пет-шест месеци када смо били сами, тада чак ни филмови које смо гледали на малим екранима кући нису могли толико да нас развеселе. Мислим да сам и ја заволео филм оног тренутка када сам отишао у биоскоп са једном прелепом девојком и чекао да се угаси светло и крене филм и тај додир створи љубав не само према њој него и љубав према филму. Желим да вам тај додир са филмом и додир међу вама буде један леп доживљај који ћете памтити – рекао је режисер Дарко Бајић, који је и званично затворио фестивал.

Ове године, током трећег издања “Дунав филм феста” публика је могла да погледа више од 30 остварења. Осим у Малом граду тврђаве, где су приказивани филмови главног, такмичарског дела фестивал, пројекције су организоване и на тргу Карађорђев дуд на простаништу на Дунаву.
Добитници награда захвалили су се организаторима, жирију и публици снимљеном поруком путем видео-линка, изразивши жељу да у наредном периоду, када се за то укаже прилика, буду гости нашег града.

Покровитељи фестивала су Министарство културе и град Смедерево.

Ј.В.

фото: СД новине

Comments are closed.