РУКОВОДСТВО ОЛИМПИЈСКОГ КОМИТЕТА СРБИЈЕ У СМЕДЕРЕВУ

Руководство Олимпијског комитета Србије, на челу са председником Божидаром Маљковићем, обишло је просторије Веслачког клуба Смедерево и упознало се са условима рада смедеревских такмичара, међу којима је и Веселин Савић, један од потенцијалних олимпијаца који би нашу земљу могао да представља на највећем свестком спортском догађају у Токију. Смедерево је међу градовима које представници ОКС обилазе у оквиру активности обележавања Европске недеље спорта, са намером да, како кажу, “поправе дато стање”, с обизром на то да спонзоре треба мотивисати да подрже спортисте након што су овогодишње Олимпијске игре у Токију отказане због пандемије корона вируса.
Приликом обиласка нашег Веслачког клуба домаћини и гости сагласили су се да је ово један од ретких клубова у Србији који има изузетне услове за рад, што је истакнуто и приликом пријема у Градској управи.

-Са председником Вучићем разговарао сам о генералној стратегији развоја спорта, много пара трошимо за фудбал, и то некако лоше заврши. У добрим смо односима са ФСС-ом, али постоје и други спортови, један до њих је веслање. Ми желимо да се окренемо тим спортистима. Требало би да настојите да максимум који можете дате тим људима, имају амбициозног председника кога Ви познајете и наш утисак у Олимпијском комитету је да то може добро да иде – рекао је Божидар Маљковић у разговору са челницима локалне самоуправе.

-Као локална самоуправа велики значај придајемо спорту и спортској инфратсруктури, никада већи буџет за спорт није био него ове године. Када је реч о веслачима, они су међу првих пет и никад већа средства нису имали него ове године. Вероватно може и боље и трудићемо се да их наградимо, тражићемо начина да то буде још боље за тај појединачни спорт – рекао је градоначелник Јован Беч.

-Када дате 50.000 евра фудбалу или кошарци, то је као да сте бацилли иглу у пласт сена, а када ту цифру дате једном оваквом индивидуалном спорту, ту можете одмах да рачунате да имате барем једног шампиона – истакао је потпредседник ОКС Жарко Зечевић.

Гости су истакли да Олимпијски комитет Србије може заједно са локалном самоуправом много да уради на побољшању развоја спорта, поготову у Смедереву, једном од ретких градова који има и своје европске шампионе. Договрена је сарадња у организацији Дана спорта који је намењен најмлађим суграђанима. Миљан Поповић, председник Веслачког Савеза Србије, представницима ОКС-а предочио је да је нашем клубу тренутно најнеопходнији чамац за четверац скул, чија цена је око 20.000 евра. Присутни су изразили наду да ће заједничким снагама успети да неопходну опрему обезбеде, а локалној самоуправи сугерисано је да се већа пажња придаје индивидуалцима, јер, медаља сваког индивидуалног спортисте вреди подједнако као медаља у тимском спорту на оимпијским играма.

Иначе, у програм ОКС су 42 спорта, од чега 18 у олимпијском циклусу за Токио, међу којима су, како је наведено, и спортисти из Смедерева, због чега је синергија ОКС-а, локлане самоуправе и клубова изузетно важна.

Ј.В.

фото: СД новине

 

 

Comments are closed.