СТРЕЉАЧКА ДРУЖИНА СМЕДЕРЕВО: СТИЖЕ НОВА ГЕНЕРАЦИЈА СТРЕЛАЦА

Полазници Школе стрељаштва у сезони 2019/2020, прошле суботе, имали су своје прво, контролно такмичење. Њих десет, који су завршили основну обуку на серијској ваздушној пушци, такмичило се у стојећем ставу (20 дијабола). Најбоље резултате постигли су Алекса Николић из Основне школе „Димитрије Давидовић“ 157 кругова, Страхиња Златановић из ОШ „Иво Андрић“ из Радинца са 153 круга и Сава Урошевић, ученик ОШ „Доситеј Обрадовић“ са 124 круга. Међу осморо стрелаца који су се касније прикључили Школи стрељаштва, па још увек гађају у седећем ставу, најбоље резултате имали су Михајло Урошевић из ОШ „Доситеј Обрадовић“ са 117 кругова, Лазар Лазаревић из ОШ „Димитрије Давидовић“ из Сеона са 115 кругова и Лазар Стојановић из ОШ „Свети Сава“ са 115 кругова.
– Ово није укупан број деце која су ове године прошла кроз нашу Школу стрељаштва, која је редовна активност у Стрељачкој дружини „Смедерево“. И нису сви били на контролном такмичењу. Сезона је била крајње необична из свима познатих разлога. Прекидана је у време ванредног стања када смо имали и мере полицијског часа. По укидању ванредне ситуације један део полазника Школе стрељаштва се вратио, а долазили су и нови. Зато сада имамо стрелце који су на различитим нивоима обучености. Ови који сада пуцају из стојећег става кандидати су за такмичаре дружине у најмлађој, пионирској категорији. Одзив девојчица је мало мањи него дечака. Оно што ипак, највише радује код ове генерације деце је управо упорност која их краси, али и њихове родитеље који су их стрпљиво чекали испред стрелишта у време када смо тренинге организовали са по 4 стрелца и једним тренером у сваком термину током ванредне ситуације у граду у јулу и августу – каже Марија Аничић, портпарол дружине и додаје: – Јако важна чињеница је и та што су нам деца из свих школа са територије града Смедерева, али и из неколико околних села: Радинац, Сеоне, Скобаљ, Михајловац, Вучак.
Школа стрељаштва, намењена деци узраста од 10 година, наставља се и у новој сезони. Упис нових чланова за такмичарску 2020/2021. годину врши се уторком и четвртком од 18 до 20 часова. Прва два тренинга су бесплатна. Чланарина за друго дете из исте породице умањује се за 50%.
Старији од 18 стрељаштвом се могу бавити рекреативно, а на располагању су им три врсте ваздушног оружја: серијска ваздушна пушка, стандардна ваздушна пушка или ваздушни пиштољ.
– Термини за рекреативно гађање су у исто време када и Школа стрељаштва. Имамо скоро целе породице које долазе на тренинге и то је јако леп начин да се квалитетно проведе заједничко време деце и родитеља. С друге стране, долазе нам и млади људи у паровима, па и из других градова, попут Пожаревца који нема своју стрељану, рекла је Аничићева, додавши: – у складу са неуобичајеном ситуацијом у којој се сви налазимо веома се бринемо и о превенцији ширења ЦОВИД-19. На стрелиште се долази са заштитном маском. У јулу смо поклонили нашим члановим 100 заштитних маски са логом клуба. Приликом уласка у простор стрелишта пролази се кроз влажну подну дезо-баријеру и уз обавезну дезинфекцију руку доступним средством на улазу. Стрелци поштују обавезну дистанцу од 2 метра, пуцају на сваком другом стрељачком месту. Трудимо се да и у овим отежаним условима радимо, да је стрелиште отворено и доступно свима, како нашим стандардним члановима који се такмиче, тако и за нове чланове и рекрацију одраслих.
На Стрелишту у Смедереву за крај септембра планирана су два важна такмичења из календара Стрељачког савеза Србије, која су одложена у марту и априлу. О њиховом одржавању одлучиће се у складу са препорукама Стрељачког савеза Србије и актуелном ситуацијом у нашем граду. Пре тога требало би да се одржи и завршно такмичење 12. Смедеревске лиге у стрељаштву, односно девети Смедеревски куп, који је такођен одложен у мају.

СДН

фото:Стрељачка дружина Смедерево

 

Comments are closed.