ИНИЦИЈАТИВА ЗА РАЗВОЈ И САРАДЊУ: ЗБРИНУТО 100 ПОРОДИЦА, 15 ИЗ СМЕДЕРЕВА

Иницијатива за развој и сарадњу саопштила је јавност да је успешно реализован пројекат „Трајна решења за интерно расељена лица и повратнике кроз партнерство“ који је ово удружење грађана реализовало у сарадњи са Градом Смедеревом и општинама Смедеревска Паланка, Велика Плана и Ковин.

-У оквиру пројекта створени су бољи услови живота за тачно 100 породица, односно 385 појединаца, 42 породице добило је пакет грађевинског материјала, за један додатни пакет средства је обезбедио Комесаријат за избеглице. Такође, 13 породица је добило сеоска домаћинства, за још 2 додатна домаћинства средства је обезбедио Комесаријт, а 42 породице су добиле грантове за покретање бизниса у виду машина, алата и друге опреме – саопштено је из овог удружења.

Од ових 100 породица 38 је из Велике Плане, 31 из Смедеревске Паланке, 16 из Ковина и 15 из Смедерева. Од укупног броја породица, 91 је породица расељених са Косова, а 9 породица су повратници по споразуму о реадмисији.

-Живели смо у селу Шилово крај Приштине , једноставно, као свака друга породица. А онда, тог јуна 1999. године, све се променило. Имао сам 22 године када ми је отац преминуо, само пар дана касније, мајка и ја смо пребегли. Били смо смештени у манастиру Грачаница нешто више од две недеље. У глави ми је још увек слика људи који леже око мене по манастирском поду, а око нас тишина, неочекиван спокој. Тај мир и мирис тамјана су ме спасили, чини ми се. Одатле у Крагујевац, па повратак у Шлиово, па коначно за Смедерево, код фамилије. Кад немаш где да се вратиш, ниси радо виђен гост. Успели смо да скупимо нешто новца и купимо кућицу у Смедереву. Сада имам своју породицу – супругу и двоје златне деце. Добили смо пакет грађевинског материјала, захваљујући ком смо после много година успели да санирамо кров, прозоре и урадимо термо изолацију. Топлина дома чини да тај „претходни“ живот полако бледи у сећању и боје га нове, радосније успомене – сведочи Дејан Ђокић из Смедерева.

Пројекат „LSG 4 LAP – Трајна решења за интерно расељена лица и повратнике кроз партнерство” део је програма „Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике”, финансираног од стране Европске уније. Основни циљ пројекта је трајно решавање стамбеног питања и економско оснаживање интерно расељених лица и повратника по споразуму о реадмисији у Србији. Пројекат је реализован у партнерству са Градом Смедеревом и општинама Смедеревска Паланка, Велика Плана и Ковин у периоду од јула 2018. до августа 2020. године и у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције. Пројекат почива на регионалном приступу, што значи да тежи да одговори на потребе најугроженијих породица на нивоу све четири партнерске општине, а не по унапред дефинисаним квотама за сваку појединачну општину. Посебна пажња посвећена је подстицању сарадње између партнерских самоуправа, размене знања и искуства кроз заједнички рад на пројекту, наведено је у Иницијативи за развој и сарадњу.

Ј.В.

фото: публикација Иницијативе за развој и сарадњу

 

 

Comments are closed.