МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ У СМЕДЕРЕВУ: ОВДЕ САМ ДА СЕ УПОЗНАМ СА НОВИМ РУКОВОДСТВОМ ГРАДА

“Смедерево је у перспективи озбиљан град који је у претходном периоду привукао доста нових инвестиција и сигуран сам да ће и ново руководство радити на томе да их овде буде још више”, рекао је након састанка са челницима града Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
-Мислим да је моја дужност као министра у Влади републике Србије да дођем и упознам ново руководство, сигурно ће бити прилике и потребе да ја њих зовем и да они мене зову, и ја више волим да кад ме зову и када помажемо једни другима, а сви смо на заједничком задатку, ако ништа друго, да визуелизујемо једни друге да знамо са ким причамо – одговорио је Ђорђевић на питање о конкретном поводу посете Смедереву, иако није желео да коментарише да ли то значи да ће остати у Немањиној 11, рекавши да о томе одлучује неко други.
Каже да је са новим градоначелником Јованом Бечом и његовим сарадницима било речи о простору за унапређење односа са министарством, изазовима који нас очекују на јесен, посебно када је у питању пандемија, те да је у свему потребна координација и стални контакт. Посебно је истакао важност преквалификације и доквалификације око 4.800 грађана који су тренутно на евиденцији Националне службе за запошљавање.
Упркос томе што једна пећ у смедеревској железари, како су медији раније објавили, не ради због смањене потражње за челиком, Ђорђевић тврди да је у сталном контакту са кинеским пословодством и да тренутно нема никаквих назнака да би у нашој највећој компанији могло да дође до отпуштања радника.
-Никада није било речи о евентуалном вишку запослених, нема тих алармантних ситуација у овом тренутку, наравно да сам у контакту и да они увек могу да се обрате, не само мени, већ и министарству привреде и шта год буде требало ми ћемо да учинимо. То исто важи и за раднике. Ми нећемо дозволити да се деси оно што се десило 2000-тих, кад су радници без икаквих претходних упозорења отпуштани. Ми се дичимо тиме да смо незапосленост смањили са 26 на 9,6 посто, нисмо задовољни са тим, врло јасну инструкцију имамо и од председника да морамо да радимо да то буде 5 посто, а да бисмо постигли тих 5 посто не можемо да допустимо да људи буду отпуштени. Као држава не можемо да успемо ако то дозволимо – рекао је Ђорђевић.
Отказе у ПКЦ-у није желео да коментарише подвукавши да су у том случају поднете тужбе, те би свако његово изјашњавање могло да се протумачи као приклањање једној од страна, а његов задатак је, како је рекао, “да брине о свим радницима и послодавцима”. Ипак, подсетио је све на могућност решавања радних спорова медијацијом, и позвао да се тај механизам искористи на најбољи могући начин.
Коментаришући тренутне преговоре у вези са минималном ценом рада, истакао је да важан само један циљ, а то је да се испуни задатак да до 2025. године просечна зарада достигне 900 евра, а просечна пензија 440 евра.
Министар Ђорђевић тврди да у априлу, када је у овдашњи старачки дом нови корона вирус потврђен код 87 корисника, није било пропуста руководства и запослених у овој установи, и да је у Смедереву сада “све како треба”, али да је опрез неопходан, посебно сада када су геронтолошким центрима дозвољене посете.
-Ми смо спремни као министарство и за вакцинацију против грипа, ту смо припрему урадили пре месец дана, доставили кризном штабу како и по којим приоритетима ћемо да вакцинишемо и то ће бити основ за, уколико се појави вакцин против короне, за вакцинацију против короне – најавио је Ђорђевић.

Ј.В.

фото насловна: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Comments are closed.