„ТЕАТАР У ТВРЂАВИ“ ОД 3. ЈУЛА У МАЛОМ ГРАДУ

Седми позоришни фестивал „Театар у тврђави“ биће одржан од 3. до 7. јула у Малом граду Смедеревске тврђаве, а програм који је ревијалног карактера обухвата шест позоришних представа, од којих је једна за децу, најављују организатори.

Фестивал ће 3. јула отворити представа Битеф театра „Лепа Брена проџект“ по тексту Олге Димитријевић, Ведране Клепице, Слободана Обрадовића, Маје Пелевић и Тање Шљивар, а према идеји и у режији Владимира Алексића и Олге Димитријевић. Ова представа кроз каријеру и фигуру Лепе Брене говори о путевима културних, економских, политичких, социјалистичких и постсоцијалистичких трансформација у југословенском простору, укључујући и распад земље, али и њену стидљиву реинвенцију у културном простору. Лепа Брена сагледана је као симбол шоубизниса, али и некадашње земље и везе друштвено политичког контекста са личним историјама, одрастањем, искуством. Публика ће на сцени моћи да види пет Брена – Брену Југословенку, Брену бизниса, Брену градитељства, Брену сексуалности и Брену песме.

Српско народно позориште Нови Сад гостоваће 4. јула са представом „Смедерево 1941.“ по тексту и у режији Ане Ђорђевић. Ова представа посвећена је глумцима СНП-а настрадалим у експлозији 5. јуна 1941. године. Ауторка је судбине трагично настрадалих глумаца повезала са питањем о природи и узроку нацизма и зла уопште. Третман теме који није документаристички смисао експлозије у Смедереву доводи у везу са осећајем моћи и надмоћи, а уверење о сопственој супериорности са појавом нацизма и фашизма. А они се, према речима ауторке „рађају на плану најинтимнијег живота, личног, породичног, љубавног, и шире, као зраци, и увећавају и умножавају и доводе до експлозија које масовно уништавају животе“.

Разиграна, весела и поучна луткарска представа за децу „Три прасета“ у извођењу Крушевачког позоришта, према чувеном тексту Ханса Кристијана Андерсена, у режији Зорана Лозанчића, плодног уметника који је оставио значајан траг у стваралаштву за децу, на програму је 5. јула.

Истог дана, 5. јула, биће играна представа „Како вам драго“ по комаду класика Вилијама Шекспира, а у режији реномираног редитеља Никите Миливојевића. Представа је рађена у копродукцији Народног позоришта Ниш, Крушевачког позоришта и Нишвил џез театарског фестивала. Романтична, пасторална Шекспирова комедија, дело које је Миливојевић адаптирао, прати судбину двоје заљубљених младих, који су протерани из својих домова. Кроз причу о сукобу завађене браће и уз присуство комичних обрта, Шекспир промовише људске вредности попут братске љубави, толеранције и заједништва, где сваки проблем бива превазиђен, а негативни ликови се преобразе у добре, највеличанственијом од свих чаролија – искреном љубављу. На дух ове представе упућују Шекспирове речи „Цео свет је позорница, где људи сви глуме; свак‘ се појави ту и оде, и одглуми у свом животу многе улоге.“

Још једна представа у продукцији Битеф театра, „М.И.Р.А.“ у режији Андраша Урбана, на сцени у Смедереву биће изведена 6. јула, а у глумачкој екипи ове представе публика ће имати прилику да види и нашу истакнуту драмску уметницу Мирјану Карановић. Представа са речитим поднасловом „То јест зашто вам је позориште такво-тужновесела прича за широке народне масе“ је посвећена Мири Траиловић, изузетној личности позоришног, културног и друштвеног живота и оснивачу Битеф театра. Кроз представу су тематизовани прогресиван однос према театру, „стваралачки модел театра који се супротставља осредњости која нас окружује“, као и сама друштвена стварност. Представа није намењена лицима млађим од 18 година.

Глумци Шабачког позоришта играће 7. јула представу „Два витеза из Вероне“ коју је по делу Вилијама Шекспира режирала Миа Кнежевић. „Два витеза из Вероне“ је једна од првих Шекспирових комедија. У њеном центру су млади људи, мучени увинерзалним питањима која себи постављају сви људи ових година, без обзрира на епоху у којој живе. Заљубљивања, путовања, пријатељство, образовање и потрага за сопственим местом у друштву које се дели на владаре, слуге и све нас између – чине заплет ове комедије, али не и њену основу тему. Њена тема су два лица врлине и дилема: које је право? То је оно што Два витеза из Вероне чини толико актуелним, у свету дуплих аршина, релативизованих вредности и такозване пост-истине.

Покровитељ Театра у тврђави је Град Смедерево. Све представе почињу у 21 сат, осим представе „Три прасета“ која почиње у 19 сати, а цена улазница за сваку представу је 200 динара, осим за представу „Три прасета“ за коју је улаз слободан. Улазнице су у продаји на билетарници Центра за културу, радним данима од 10 до 20 часова, од 3. до 7. јула до 19 часова, а викендом од 17 до 20 часова. Такође, биће могуће улазнице купити и на улазу у Мали град, од 3. до 7. јула од 19 до 21 час. Могуће су и резервацијена телефон: 026 4624815 и 064 8295345, или на имејл адресу: centar@sdkultura.org.rsbiletarnica@sdkultura.org.rs

СДН

фото: Театар у тврђави 

 

Comments are closed.