УРОШ БОБИЋ И ФУМИКО КНЕЖЕВИЋ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ „БРАНИСЛАВ МАНЕ ШАКИЋ“

Фонд „Бранислав Мане Шакић“, и поред ванредног стања и околности везаних за вирус КОВИД 19, наставља традицију непрекидног избора добитника признања најбољима на пољу очувања српског језика и културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања, као и странцима чије је владање српским језиком на завидном нивоу. Међутим, по први пут се, како наводе из Фонда, због ванредних околности, уручење одличја одлаже за наредну годину, када ће истовремено бити обављено и за 2021. на Шакићев рођендан, 5. јуна, у Народној библиотеци Смедерево.

На путу ка заокружењу четврт века битисања истоимене награде, овогодишњи, 23. лауреат и носилац Плакете је Урош Бобић, новинар и заменик главног уредника радија Спутњик Србија, где ради од јануара 2015. тачније од самог почетка деловања овог регионалног руског медија на српском језику. Четврти добитник Специјалног признања, установљеног 2017. године, је Јапанка Фумико Такешита Кнежевић, корепетитор и члан Народног оркестра београдског КУД-а „Градимир“, саопштавају из Фонда.

Завидна биографија добитника овогодишње Плакете, Уроша Бобића, указује на широку лепезу интересовања, чије је основно полазиште Факултет Драмских уметности БУ, Радио продукција, уз додатно образовање у Лондону, а пред микрофоном је, како каже, од средњошколских дана.

Професионалну опредељеност ка електронским медијима потврђује једанаестогодишњим радом у РТВ Б92. на пословима тонског сниматеља, радио и ТВ новинара, и ТВ продуцента, да би потом 7 година био део српске редакције ББС-ја у Лондону као радио новинар и продуцент, и новинар и уредник сајта. Бележи и рад предавача на Факултету за медије и комуникације Универзитета Сингидунум, уз повремено бављење маркетиншким и продукцијским пословима.

У Радио Спутњику, који је ове године обележио 5 година успешног рада, учествује у организацији, осмишљавању и реализацији програма, проводећи значајан део времена пред микрофоном. Препознатљивог гласа, којим одмерено, јасно и са беспрекорном дикцијом, уз истанчан и изнивелисан осећај за садржај текста саопштава најважније вести били су, по мишљењу жирија, одлучујући у избору Уроша Бобића за овогодишњег носиоца 23. Плакете „Бранислав Мане Шакић“.

Специјално признање, 4. у низу, припало је Јапанки Фумико Такешита Кнежевић, правнику и заљубљенику у фолклор Источне Европе, а посебно Србије. Први пут је посећује 2000-те, да би од 2007. остала за стално, пронашавши смисао свог живота, поред стварања породице, и у српској традиционалној музици на хармоници и корепетиторском раду најпре у КУД-у „Талија“, а потом и „Градимиру“.

Упорност, вођена жељом да научи језик, били су повод да основе српског почиње да стиче од 1999.у Јапану, потом наставља учење у приватној школи у Београду, надограђујући знање кроз свакодневни разговор у свом окружењу. Уз напомену да се од странаца не очекује апсолутно познавање језика, ниво који је достигла Фумико је вредан пажње и одличја, што је жири својом одлуком и потврдио.

Оно што карактерише све досадашње добитнике Специјалног признања странцима, а битан је разлог у одлучивању поред знања језика, је и њихова посвећеност стварању мостова између матице земље и Србије. Фумико Ташекита Кнежевић у исто време је и члан јапанско-српског дуа Фу-Го, и јапанског трија ЕН, промовишући у Јапану српску изворну народну музику, а у Србији јапанску.

Подсећања ради, Фонд и одличје „Бранислав Мане Шакић“ постоје од 1998. у знак сећања на једног од првих спикера Радио Смедерева, који је својим радом током четврт века потврђивао неопходност очувања српског језика и неговања културе говора у електронским медијима. Признање, чији се носиоци непрекидно бирају већ 23 године, је утолико значајно и јединствено јер сличне награде нису постојале ни у СФРЈ,  ни у потоњим државама, закључно са Србијом.

СДН

фото: фејсбук страница Фонда „Бранислав Мане Шакић“, лична архива и Никола Бижић

 

 

Comments are closed.