ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ПЕТОЈУНСКЕ ТРАГЕДИЈЕ

Служењем парастоса и полагањем венаца обележена је годишица експлозије муниције у смедеревској тврђави, која је, 5. јуна 1941. године разрушила град и однела готово половину тадашњег становништва. Међу преживелима била је 13-огодишња девојчица, Јелица Јовановић, која се и данас, 79 година касније, на овом месту присећа тешких тренутака.

-Тај дан ми је толико тужан, да бих плакала. Тај дан је за мене јако болан, јер отац ми је погинуо, а ја сам сломила бутну кост. Имали смо стан на раскрсници, на улазу у Смедерево. То је био железнички стан, отац је радио на железници. И тог дана се раздужио, враћао се са посла, када је срео свог познаника из Лесковца. Пошто су му тамо живели родитељи, дошао је кући да им брзо напише писмо и пошаље га по том свом пријатељу. Био је на папучици воза кад се догодила експлозија. Обојица су погинули – каже Јелица, која сваке године долази из Београда да положи венац на споменик у име породица страдалих.

Она и мајка у тренутку експлозије биле су у стану, али је силина удара срушила и зграду у којој су живели. Срећом, нису настрадале.

-Прво сам чула да је нешто пукло из града, рекла сам мами да се појавио дим. Изашла сам из куће, била већ на последњем степенику, она је стајала иза мене, и у том тренутку срушила се зграда. Мене је подигла она јара, не знам колико у висину сам летела, а пала сам око 20 метара даље, и видела сам да ми је нога сломљена. Прелом није био отворен, па сам почела да се вучем ка Језави да бих била што даље од екслплозије, јер су око мене летели шрапнели. Нисам знала шта ми је са мајком. Приметили су ме Немци који су ме носилима однели у болницу. Код Гимназије видела ме је мајка. Она је била сва поцепана, остала је неповређена и пошла је за мном. Пошто сам имала сломљену и кључну и бутну кост одмах исте ноћи су ме превезли за Београд – сведочи Јелица и додаје да је у ти тренуцим била у великом шоку и да се не сећа како се осећала.

Венце на споменик страдалима у петојунској трагедији положиле су делегације локалне самоуправе, породица страдалих, представника политичких странака и других удружења, као и смедеревског музеја и гимназије. Претходно је, по традиција, одржан парастос жртвама у спомен костурници на Старом гробљу.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.