ЦРВЕНИ КРСТ СМЕДЕРЕВО: ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ДИСТРИБУИРАНО ВИШЕ ОД 32.000 ОБРОКА НАРОДНЕ КУХИЊЕ

Према подацима Црвеног крста Смедерево, током ванредног стања путем ове организације дистибуирано је укупно 32.741 оброка Народне кухиње, од чега 1.619 на кућну адресу. Осим ове, локална хуманитарна организација, у том периоду, организовала је и спровела низ активности, а поред стручне службе, активиране су и Окружна јединица за помоћ у несрећама, Служба спасавања на води и Теренска јединица “Др. Владан Ђорђевић”.  Било је ангажовано укупно 47 волонтера Црвеног крста, а учешће у волонтерским активностима , узела су и дрзга физичка лица и чланови разних удружења.

Црвени крст је био задужен и за формирање и рад Кол-центра за помоћ лицима старијим од 65 година, за чији рад је било обезбеђено укупно 6 телефонских линија, две фиксне и четири мобилна телефонска броја, наводе у овој организацији. Наводе да је, поред тријажног Кол-центра у просторијама Црвеног крста, отворен и други, у локалу у Давидовићевој улици, који је био намењен искључиво раду мобилно-техничког тима. За 54 дана трајања ванредног стања у Кол-центру је евидентирано укупно 5.231 позив, а обрађено и прослеђено 2.419 захтева за помоћ. Обављено је 633 кућних достава хране и лекова, а дистрибуирано 200 пакета помоћи у храни и 400 пактеа хигијене из магацина Црвеног крста Смедерево. Волонтери су били ангажовани и на дистрибуцији 1.100 пакета хране и 500 пакета хигијене, које је у сарадњи са донаторима обезбедио Градски штаб за ванредне ситуације. Такође, поделили су 500 лифлета о новом вирусу и обезбедили помоћ при коришћењу банкомата за 102 старе особе.

Волонтери Црвеног крста били су на терену 1.180 пута и остварили 6.692 радна сата, а током ангажовања прешли су чак 17.346 километара.

-Наведени статистички подаци указују на велико ангажовање волонтера и запослених. Оно што треба истаћи , јесте да ниједан од волонтера и запослених није заражен вирусом ЦОВИД 19 , што говори о великој одговорности ангажованих лица , придржавању прописаних мера , које су биле на високом нивоу. Велику захвалност , поред ангажованих волонтера , дугујемо и Црвеном крсту Србије , на правовременим и детаљним инструкцијама , Градском Штабу за ванредне ситуације за максималну техничку подршку у функционисању Кол-центра 65+ и опремању волонтера заштитним средствима. Поред тога , захвалност дугујемо и Полицијској управи у Смедереву и Центру за социјални рад , за одличну координацију активности и подршку у реализацији техничких проблема – наводи Саша Тошевски из Црвеног крста Смедерево.

СДН

 

Comments are closed.