ВУЧИЋ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ: ОВАЈ КРАЈ ИМА БУДУЋНОСТ

Симболичним стављањем потписа на камен темељац, председник Србије Александар Вучић, амбасадор Републике Кореје Хјонг-ћан Че, генерални директор компаније Кјунгшин кејбл Јуроп Јае-Кеун Сео и председник општине Никола Вучен, означили су званичан почетак изградње новог погона за производњу компоненти за аутоиндустрију у Смедеревској Паланци. Инвестиција је вредна 20 милиона евра, а јужнокорејски послодавац отвориће између 700 и 1.000 нових радних места.

Председник Вучић истакао је да је сарадња са корејским компанијама веома важна, јер тамо где се „појаве корејске инвестиције видите огроман напредак тих земаља, видите неке од европских земаља које су постале или ушле у ред најуспешнијих, управо због корејских инвестиција“. Према његовим речима, долазак Кјунгшина у Смедеревску Паланку значи да ће овај крај имати будућност.

-Знам да ће овде да ради најмање 700 људи и да ће најмање 700 породица да живи од тога и да ће још много више других породица да живи од тога и да ће више новца да се слива у касу Смедеревске Паланке, да ће бити више новца за нове путеве, да буду задовољнији и Азања и Кусадак и свако друго место у овој општини, али да ће користи да имају и Велика Плана и Смедерево, дакле, цео Подунавски округ. Ово је дугорочно улагање. Ова фабрика неће престати да ради за пет или десет година. Они праве делове за електрична возила, која су будућност света. Они ће остајати овде и 30,40,50 година, они су за нас од великог значаја и зато ће овај крај имати будућност. Време је да људи који су одавде одлазили да коначно почну да размишљају да се врате у свој родни крај, јер поново у нашој Смедеревској Паланци и нашој Србији, има места и има посла за њих.

У конкуренцији са нашом земљом били су Турска, Албанија и Бугарска, али је најбоље услове за отварање ного погона корејске фабрике у Европи понудила Србија, истакао је Вучић, наводећ да је томе допринело и изузетно ангажовање локалне самоуправе.

-Ова фабрика привућиће ће и друге инвеститоре, отвараће се нова радна места, нове прилике за све нас. Смедеревска Паланка је опет на мапи значајних индустријских средина, као што је то некада и била – рекао је председник општине Никола Вучен, захваливши се председнику Вучићу и држави Србији што су овој локалној самоуправи помогли да се консолидује.

У индустријској зони Губереш за само шест месеци биће изграђена хала површине 12.000 квадрата, а почетак произвдоње очекује се наредне године. Инвеститори кажу да је за успех кључна сарања са локалном заједницом, коју су већ остварили.

-Кјунгшин кејбл Јуроп представља спој нашег вишегодишњег искуства и усмерености на нове технологије. Електрични аутомобили будућност су аутомобилске индустрије, а д о 2025. године широм света очекује се да њихова продаја достигне чак 16 милиона возила. Компанија ће делове за електричне аутомобиле производити у Смедеревској Паланци, а будућност градити у Србији – рекао је генерални директор ове компаније за Европу Јае-Кеун Сео.

Кјунгшин кејбл је комапнија основана 1974. Године и лидер је на корејском тржишту електронских делова за аутоиндустрију. У Смедеревској Паланци ће израђивати делове за традиционалне аутомобиле, али компоненте за батерије које ће покретати аутомобиле високе технологије. Постројења компаније налазе се у САД-у, Мексику, Кини, Пољској, Јужној Кореји, а фабрика у Смедеревској Паланци представљаће чвориште за подручје Европе.

 

 

Ј.В.

 

 

 

Comments are closed.