ОНЛАЈН ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „СУНЧАНА СТРАНА УЛИЦЕ“

Смедеревски аутор Живан Вања Панић, који се више од 30 година бави уметничком фотографијом, и који је за све то време излагао на више стотина колективних и самосталних изложби, одлучио је, да сходно актуелној ситуацији, део свог рада представи на онлајн изложби, која ће бити постављена у четвртак, 14. маја.

-Како је култура, као и све друго, умрла, мислим да и у ово доба ипак може да се одржава, на неки други начин. Тренутно имам две изложбе фотографија које су требале да обиђу целу Србију ове и следеће године, али сада је све то стало. Излагачка делатност неће више бити као некада, морамо да смишљамо нове начине. Мислим да добар начин може да буде онлајн излагање на друштвеним мрежама и на сајтовима институција културе. Пре две године, 2018. сам имао изложбу о неким Смедеревцима, и њу сам прилагодио за овај вид излагања. Већ ових дана ће изложба „Сунчана страна улице (неки Смедеревци)” бити у исто време постављена на мом личном профилу на фејсбуку, као и на великим фејсбук групама, у разним новинама и на сајтовима културних институција – наводи овај аутор и додаје:

-Ово је тако рећи пилот пројекат, мислим да колико год да се живот врати у нормалу, излагачка делатност никада више неће бити као пре. А и ако буде, ово је додатак, изложбу ће моћи да виде и људи који немају навику да долазе на отварања, иду по галеријама,… па ако им се то сервира кући, постаће и они конзументи. Једноставно, како рече радијски водитељ Марко Јанковић, ако Београђани неће на реку, доћи ће река код њих (у време поплава). Мислим да је овакав вид излагаштва неминован, једино је овај вид културе (а при томе мислим на сликарство, вајарство, фотографију… – све гране ликовне уметности) остао да чека госте у полупразним галеријама. Први продор у куће су направили филм, позориште и музика развојем телевизије, затим новинарство развојем интернета… Уз њих су прошли писци, сценаристи, музичари, новинари, глумци, новински фотографи, сценографи, костимографи … више не морате да идете у позориште, биоскоп, ни у трафику да купите новине. Једино ликовни уметници броје посетиоце искључиво у галеријама. Наравно да изложба може да се доживи на прави начин једино у галерији, као што филм доживиш тек када га видиш на великом платну, или изложбу фотографија када испред тебе стоји фотографија формата 50 x 70 цм осветљена рефлекторима, али и онлајн изложба ће донети доста нових заинтересованих који ће у будућности долазити у галерије – истиче Панић.

Уколико сте заинтересовани да погледате изложбу овог аутора, то можете учинити путем следећег линка: https://drive.google.com/drive/folders/1R6PqrU7ZRRJT-0LJpvEKQ1l6utV9CtSW?usp=sharing

СДН

 

Comments are closed.