ВЛАДА САГЛАСНА СА ПРЕДЛОГОМ ЗА УКИДАЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

Влада Републике Србије сагласила се на данашњој седници, на иницијативу Министарства одбране, уз коју је достављен одговарајући елаборат у складу са Законом о одбрани, са предлогом да председник Републике и председница Владе упуте Народној скупштини заједнички предлог за укидање ванредног стања, објављено је на званичном сајту Владе Републике Србије.

У предлогу се наводи да је активностима надлежних здравствених организација и државних органа на територији Србије успостављен активан епидемиолошки надзор над заразном болешћу COVID-19.

-Као резултат примене превентивних мера дошло је до успоравања епидемијског тока и до пада интензитета активности вируса.

Имајући у виду све тренутне параметре, у предлогу који је упућен Народној скупштини наводи се да се ЦОВИД-19 више не може сматрати обољењем од јавно-здравственог значаја које представља опасност највишег степена ризика, односно јавну опасност која угрожава опстанак државе и њених грађана – наведено је у објави.

Народна скупштина ће се изјаснити о предлогу Владе Србије на посебној седници.

Како је раније најавио председник Вучић, ванредно стање се, очекује се, бити укинуто у среду 6. маја, а одлука Народне Скупштине о укидању ванредног стања требало би да ступи на снагу у четвртак, 7. маја.

Иначе, према најновијим подацима на нивоу Србије број новоинфицираних новим коронавирусом је 93-оје од 4550 тестираних, док су за последња 24 сата преминуле још 4 особе. Укупно потврђених случајева од почетка епидемије је 9.557, док је број излечених 1.574. У Подунавском округу вирус је регистован код укупно 208 особа, од чега је 120 у Смедереву.

Данас је почело ублажавање мера и ограничења, омогућен је рад угоститељским објектима уз поштовање мера и препоруке заштите, а у пијединим градовима почео је да се одвија и јавни превоз.

Установе културе у Смедереву отвориле су своја врата за кориснике и посетиоце.

На снази је и даље мера ограничења кретања у периоду од 18 до 5 часова, која ће бити укинута након укидања ванредног стања.

СДН

 

Comments are closed.